Ha felébredünk egy ismeretlen helyen Budapesten, bárhonnan hazatalálunk. Kivéve Újlipótvárosból...

2012.01.20. 08:00

Én úgy tanultam, hogy Budapesten bárhonnan könnyű hazatalálni - már ha az embernek van ideje. Ha mondjuk kiütjük magunkat (vagy ne adj Isten leütnek bennünket) és felébredünk egy ismeretlen helyen, elég csak elindulnunk a csökkenő házszámok irányába és előbb-utóbb eljutunk a Dunáig, ami már elég biztos tájékozódási pont.

Persze azt már korábban is éreztem, hogy vannak a rendszerben fekete lyukak: a lazán szétszórt lakótelepi házak olykor látszólag véletlenszerűen vannak házszámokhoz, sőt utcákhoz rendelve. Egy-egy ilyen telepen ítéletnapig bolyonghatnék a tuti módszeremmel.

Na de, hogy Újlipótváros is Bermuda-háromszög a budapesti házszámrendszerben, azt nem gondoltam volna. Pedig ez derül ki dzsilla leveléből, melyhez térképet is mellékelt:

 

Szia!

Ma és tegnap épp Újlipóciában jártam, mert arra volt dolgom, és arra lettem figyelmes, hogy itt a Dunára merőleges néhány utcában direkt más irányú a házszámozás, mint Budapest más részein. Természetesen eltévedtem. :)
Szóval van ez a legenda, hogy Budapest utcáit többnyire a Dunától indulva kezdik számozni, felmerül a jogos kérdés, hogy mi a helyzet a Dunával párhuzamos utcákkal, de őszintén szólva ennyire nem mélyedtem bele a témába. Hazaérve rögtön megnyitottam a Google Maps-ot, mert kíváncsi voltam rá, hogy meddig terjed ez a visszafelé számozott terület. Úgy tűnik, hogy a Nagykörúttól a Victor Hugo utcáig, ahol aztán teljes lesz a káosz: az egyik utca erre, a másik arra van számozva, majd a Gogol utcánál újra helyre áll a rend. Nem tudom, volt-e szó erről a blogon korábban, vagy tudja-e valaki, hogy ez miért van így.

Csatoltam térképet is a "felmért" területről. :)

Üdv, dzsilla