Ilyen volt a Déli pályaudvar amikor a Vérmező szinte mező volt: egyszerű épület, "semmiben" végződő vágányok - napi archív

2012.01.23. 09:13

Aki nem ismeri töviről hegyire a magyar vasút történetét (mint például én), az nehezen tudja elképzelni milyen is volt egykor a Déli pályaudvar. Az viszonylag közismert, hogy 62-ben a mai épületnek csak egy kis része épült meg (az előtt forgatták a Csudapest című revüműsort), de vonatok jóval azelőtt is jártak erre. Sadia - a legkeményebb Fortepan-vadász - fedezte fel a témát a méltán közszeretetnek örvendő archívfotó-gyűjteményben. A fotók az ötvenes évek elején készültek, amikor még egészen máshogy festett a környék. (Kattintásra nagyobb méretben is megtekinthetők!)

A fenti és az alábbi képen a Krisztina körút és az Alkotás utca elágazása látható. A félköríves támfal tetején a pályaudvar fordítókorongja volt. (Ezen sikerült "átugrania" 48-ban egy gőzmozdonynak.)

Ez meg itt a Krisztina körút - Kosciuszko Tádé utca találkozása. Nagyjából itt áll az a bizonyos francia reklámautó.

És hogy a sok részletből végre összeálljon az egész, íme egy távlati kép:

deli-50e.jpg

Azt lehet mondani, hogy ezen a környéken több minden is az előnyére változott az elmúlt hatvan évben. Például a Vérmező fái, amelyek megnőttek. De az új pályaudvar-épület miatt sem kell szégyenkeznünk, hatalmas üvegfelületeivel nagyon dögösen néz ki még ma is. Még akkor is, ha ezen a helyszínen betöltött szerepét folyamatosan megkérdőjelezik is.

Még több archív fotó a pályaudvar 150 évéből a Vasútállomások oldalon.