Budapest legdrágább lakásait árulták benne, ma életveszélyes. 12 év után elege lett a lakóknak

2012.01.24. 13:51

399560_155278441250452_153540208090942_198145_734513783_n[1].jpg

Emlékeztek az Andrássy Palace Gardensre? A Kodály köröndön álló ikerpalotákról van szó, amelyekben luxuslakásokat árultak nem is olyan rég. 2009-ben ebben voltak az ingatlan.com adatbázisában a legdrágább budapesti lakásai: 449 millióért kínálták a legmenőbbeket. A látványtervek, animációk stb. most is nagyon szépek, de a szomorú valóság az, hogy máig nem készültek el. Sőt az ott lakóknak annyira elegük lett az egyre jobban romló állapotokból, hogy most demonstrációt szerveznek: szeretnék szembesíteni Terézvárost korábbi ígéreteivel:

Andrássy

(Az ikertesó látványterve)

 

Az Andrássy út 83-85. társasház lakóközösségeként tiltakozó demonstrációt szervezünk, amelyet 2012. január 30-án, hétfőn 15:00 és 18:00 óra között a Kodály Köröndtől vonulva a Terézvárosi Önkormányzat épülete (1067 Bp, Eötvös u. 3.) előtt tartunk. 12 év várakozás után követeljük, hogy mind az Önkormányzat, mind a vele szerződött beruházó haladéktalanul teljesítse vállalásait. Amennyiben ez továbbra sem történik meg, az Önkormányzat mondja fel az erre vonatkozó szerződést és hárítsa el a házban az el nem végzett munkák miatt kialakult életveszélyt.

Társasházunknak, a Kodály Köröndön található, UNESCO világörökség részének nyilvánított és műemléki besorolású épületének nélkülözhetetlen felújítási munkáira a Terézvárosi Önkormányzat 2000-ben kötött szerződést, amelyet a mai napig nem végeztek el. Az off-shore hátterű „beruházó”, Arie Yom Tov cége, amely már a második az eltelt közel 12 évben, 2008-ban elkezdte ugyan a bontási munkákat, de 2009-ben le is állt azokkal, jelentős károkat hagyva maga után. A zárófödémet kibontotta, a tetőszerkezetet megbontotta ezzel is súlyosbítva az életveszélyt, amellyel a lakóknak és az épület mellett elhaladó forgalomnak is nap mint nap szembe kell néznie. Véleményünk szerint a kialakult helyzetért az elmúlt 12 év valamennyi hatalmon lévő önkormányzati testülete anyagilag és jogilag is jelentős mértékben felelős, sokkal inkább, mint a kivitelezést elmulasztó, súlyos, több milliárdos adósságokkal terhelt, végrehajtás alatt álló projektcég, melynek felszámolását már több irányból is kezdeményezték.

A „befektetővel”  valamint az Önkormányzattal az elmúlt években folytatott tárgyalások semmilyen konkrét eredményre nem vezettek. Sőt, a megbeszélésekkor született megállapodásokat sem tartották be, ugyanúgy, mint az általuk aláírt szerződésben vállalt kötelezettségeket sem. Mindkét fél könnyen ígérget, hiszen egyikük sem lakik az épületben. Minket, tulajdonosokat pedig a mai napig kizártak a saját tulajdonunkkal kapcsolatos döntéshozatali jogunkból és a fejünk felett tartanak egy olyan bárdot, amelyik bármikor lesújthat.

Lakóközösségünk követeli, hogy az Önkormányzat következő testületi ülésén tűzze napirendre a szerződés felmondásának kérdését és záros határidővel mondja is fel azt. Ha az épület állapotával kapcsolatban kialakult problémákat az általuk kötött szerződéssel 12 év alatt nem tudták megoldani, sőt csak tovább súlyosbították a ház kritikus helyzetét, legalább ne akadályozzák a tulajdonosokat abban, hogy saját maguk kereshessenek megoldást.

Követeljük továbbá, hogy az Önkormányzat a beruházás kapcsán el nem végzett munkák miatt kialakult életveszély elhárítását jelen közlemény megjelenésétől számított 8 napon belül kezdje meg.

Szeretnénk felhívni a tisztelt Képviselő Testület figyelmét, hogy a demokratikus játékszabályok betartásával a választóik és a kerületi polgárok érdekeit hivatottak képviselni a nyerészkedő, felelősséget nem vállaló és adóságokat halmozó „beruházóval” szemben. Hiszen ezért választottuk meg és fizetjük Önöket! Emlékeztetjük továbbá a jelenleg hatalmon levő tisztelt képviselőket, hogy már 2007-ben ellenzékként támogatták ezen szerződés felmondását nem teljesítés esetén. Most hogy végre lehetőségük van a szerződés felmondására, kérjük, tegyék is meg azt!  

Demonstrációnk pártpolitikától mentes. Minden érdeklődőt szeretettel várunk, aki egyetért követeléseinkkel és csatlakozni szeretne hozzánk. A helyszínen 16:00 órai kezdettel sajtótájékoztatót tartunk.

Kapcsolat: andrassy.83.85@gmail.com

A társasház Facebook oldala, letölthető képekkel és háttér információval:

http://www.facebook.com/pages/Andr%C3%A1ssy-%C3%BAt-83-85-megment%C3%A9se/153540208090942 

Néhány a társasházunkról korábban megjelent írás:

http://nol.hu/belfold/az_andrassy_utra_nem_er_el_a_valsag

http://fovarosi.blog.hu/2009/03/04/felujitjak_a_kodaly_korond_felet

http://info.szuperingatlan.hu/2009/02/10/muemleki-penthouse-epul-az-andrassy-uton.html

http://kmonitor.hu/adatbazis/cimkek/arie-yom-tov