1941-es, nagy felbontású légi fotó Budapestről. Még az utcák is kivehetők rajta, keresd meg a házadat! FRISSÍTVE

2012.03.22. 13:18
obuda kisebb

FRISSÍTVE: TIFF-ben, 60-70 Mb méretben, pengeéles felbontásban innen tölthetitek le a képeket. Kösz a tárhelytippet Bálint

Szávoszt-Vass Dániellel, a Dunai szigetek bloggerével nem csak azért érdemes jóba lenni, mert felvisz száz méter magas hidak tetejére. Hanem azért is, mert van úgy, hogy gondol egyet, bemegy a Hadtörténeti Múzeumba és lemásol egy 1941-es légi fotót Budapestről, amin részletesen látszik minden Nagykovácsitól Soroksárig. Aztán meg elküldi nekem - kösz!

Mai szemmel nézve fura, hogy a főváros szét van szabdalva, de nem véletlen. A címben a szám a szelvényt jelöli, mely azonos a XIX. századi katonai felmérések szelvényezésével. Emlékeztek? Ez volt az a remek rajzolt térkép, melyhez egy pompás honlap készült, amelyen összevethetjük az akkoriakat a mai állapotokkal.

Történetesen az utca, amelyikben lakom, már megvan, a házunk még nem áll, sőt még nem is Budapesthez tartozik. A Ti házatok látszik?

urbanistablog-bp5062 1 nagyteteny
urbanistablog-bp4962 4 rakospalota
urbanistablog-bp5062 2 soroksar

FRISSÍTÉS: Elnézést, a tárhely nem bírta a terhelést. Ám Vincze Miklós volt olyan kedves és feltöltötte a saját honlapjára őket, ráadásul "a hármas villamoson ülve, életveszélyesnek minősíthető nyitott laptoppal"! Hatalmas köszönet érte! Az óbudai fájl még mindig rakoncátlankodik, azt egyelőre csak letölteni lehet, a többi böngészőben is megtekinthető. Remélem hamarosan teljesen helyre áll a rend!