Tavaly még védett volt, idén lebontották. Leromboltak egy klassz épületet a XII. kerületben, elképzelhető, hogy Lidl épül a helyén

2012.07.10. 11:55

re RIMG0165[1]

Fotó (és még több kép): Late Modern

Volt egy remek épület a Kútvölgyi úton. Egy amolyan modern a 70-es évekből. A modern dolgokat nem szoktuk szeretni, de egy-egy eredeti alkotás azért valahogy belopja magát a környéken élők szívébe. A Körszállót például mindenki szereti (ha valami nagyot akarok mondani), Pántlika-büfét meg mindenki, aki ismeri (ha valami kicsit). Na ilyesmi volt ez is, méretben valahol a kettő közt.

vSKS[1].jpeg

Illusztráció: bing.com. (Mert, mint többen is megjegyeztétek, a Google Maps új budai fotói egyszerűen használhatatlanul ocsmányak)

Egy óvoda és bölcsőde, mely a SOTE-hoz tartozott valamikor a fénykorában, aztán 2005-ben bezárták. (Amúgy egészen különös indoklással: azért zárták be, mert kevesen iratkoztak be, ami annak köszönhető, hogy elterjedt, hogy bezárják).

Nagyon érdekes épület volt: mint egy sátortetős torta négybe vágva, a metszeteknél pedig üvegtéglákon süthetett be a nap a tetőterekbe. Lelkesedett érte a magyarországi későmodern építészettel foglalkozó Late Modern blog is pár éve, de a legrészletesebb épületleírást az alábbi dokumentációban találjuk (komolyan érdemes kinagyítani, átolvasni). Ez volt az önkormányzati előterjesztés a helyi védelem megszüntetésére, hogy le lehessen bontani...

 

Sajnos minderről már csak utólag értesültünk, amikor elkezdték lerombolni az egyedülálló építészeti alkotást. 

forrás: ittlakunk.huforrás: ittlakunk.huforrás: ittlakunk.huFotók: ittlakunk.hu

És hogy mi lesz a helyén? Voltak, akik CBA-s teherautókat láttak parkolni az építési területen, bár ez azért nem tekinthető bizonyítéknak. Az viszont kétségtelen, hogy a Materv 2009-ben készített olyan tanulmányterveket és látványterveket, melyeken egy új óvoda-mélygarázs-Lidl komplexumot álmodnak a területre. Hogy mi lesz belőlük, nem tudni.

kutvolgyilidl2.png

kutvolgyilidl1.png

 

Mindenesetre, mint az önkormányzat - valóban készséges és gyors, bár sok új információt nem tartalmazó - válaszából kiderül, formálisan egyelőre nem érkezett építési kérelem hozzájuk:

A Kútvölgyi út 12-14. sz. alatti, magántulajdonban lévő és nem önkormányzati fenntartású óvoda évek óta nem működött már. Az 1970-ben épített ház ugyanis nem volt alkalmas az óvodai funkciók ellátására. Miután megszűnt az intézmény, az Önkormányzat közvetlenül a közelében nyitott egy új óvodát.

Mivel az ingatlan nem a Hegyvidék képének meghatározó épülete, és szakértői vélemény támasztotta alá, hogy a védettség indokolatlan volt, így tavaly év végén törlésre került ez a védelem. 

A tulajdonos kft. megkérte a bontási engedélyt, amit meg is kapott. Tehát teljesen szabályosan jártak el. 

Az Önkormányzathoz még nem érkezett építési engedély iránti kérelem, így nem tudjuk, hogy a tulajdonos mit tervez az ingatlannal.

 

A fenti poszt megszületése amúgy a budapesti bloggerek összefogásának legszebb példája. A bontásra a Csak a szépre bloggere figyelmeztetett minket, majd az ittlakunk.hu is küldött pár fotót. Az előterjesztést és a látványterveket Sadia kerítette elő. Köszönet mindenkinek!