Előkerült a fővárosi városháza legrégebbi ábrázolása

Van, amiben előnyére változott 240 év alatt

2012.07.19. 16:10
varoshaza lmp.png
Fotó: LMP

A hír már néhány napos, de mindenképpen érdemes megemlíteni. Előkerült a budapesti városháza legrégebbi ábrázolása. Ez már önmagában is érdekes, ám ami még szebb: a főváros meg is kaparintotta magának, így a Budapest Történeti Múzeumba kerülhetett. Ami pedig a legszebb, hogy mindez ellenzéki-kormánypárti kooperációban sikerült. Az LMP-s Somfai Ági kapta a fülest a kép felbukkanásáról, a Fideszes városvezetés pedig figyelmeztetésére észbe kapott és megvásárolta. A teljes történet itt olvasható.

A hely így néz ki ma ( via: Google Maps ):

x6lF[1]
Fotó: Google Maps

 
 
 
 
 x6lF[1].jpeg

Ami a legszembetűnőbb különbség, az az, hogy mennyire be van zsúfolva ma a házak közé az épület. (Természetesen a rajzról lemaradtak a zavaró részletek, szóval akkor sem csak így lebegett az űrben.) Sokan nem is tudják, hogy egy ekkora monstrumot kerülgetnek a Belvárosban, és hogy mondjuk a Semmelweis és a Sütő utca végén is ugyanannak az épületnek a falaival találkoznak. Engem amúgy nem zavar ez a bezártság, legfeljebb a főhomlokzata felől lehetne kicsit szellősebb, főleg a főbejáratnál, de egye fene, így alakult. Egy történelmi városmag már csak ilyen.

Persze változott maga az épület is: lekerült a tető is egy jókora szakaszon és a két plusz toldalék is épült hozzá. Ami viszont mindenképp javukra változtak, azok a növények. Ezek a hatalmas fák sokat dobnak a képen, főleg a belső udvarokban, ahol egyáltalán nem volt semmi zöld annak idején. Még a csöpp barokk kertecske helyén is  - fentről nézve - egy buja zöld folt van. Érdekes, hogy annak a földszintes sornak (az egykori városfalnak) a vonalát is követi a mai kerítés. 

Mondanám, hogy klasszabb az összkép, de ez nem igaz. Ugyanis nagyot fordult azóta a világ, szó szerint: az egykori főhomlokzat ma gyakorlatilag az épület hátulja, a régi hátulja pedig a főhomlokzata lenne... vagyis valójában a nagy semmi. Jó lenne, ha sikerülne kitalálni rá valami megoldást, ahogy arról nem is olyan rég fel is röppentek elképzelések.

Egy jó közterületre annál is inkább szükség lenne a parkoló helyén, mert az Erzsébet tér gyakorlatilag kezdi elveszíteni ilyen funkcióját és lassan egy kíni piac bódévárosává alakul (de erről majd később).

Az alábbi dokumentumon az Invalidus-palotának a története és az alkotás részletes leírása szerepel az árverező antikvárium katalógusából - Csomortány Levente művészettörténész tollából. Nagyon izgalmas összefoglaló, mindenképp érdemes végigböngészni! (A sztorit annak idején a Városképp is feldolgozta, a tőlük megszokott remek színvonalon és stílusban.)