Véget ért a felhőkarcolós játék: lássuk, kik nyerték a Discovery-ajándékokat és kukkantsunk bele a következő részbe

2012.11.20. 16:06

Hogyan találtuk fel a világot? A repülőgép

 

A múlt héten indult el a Discovery Channel új, ötrészes sorozata, a Hogyan találtuk fel a világot?, melynek minden részében egy-egy életünket meghatározó találmányt ismerhettek meg. Mivel a múlt keddi történetesen a felhőkarcolókról szólt, játszottunk egyet az Urbanistán. A megfejtést és a szerencsés nyertesek nevét alant olvashatjátok.

A kérdés az volt, hogy... 

disc.jpg

...mely városban található a képen látható, 2005-ben átadott Forgó Torzó elnevezésű felhőkarcoló, Santiago Calatrava spanyol művész munkája?

A) Göteborg

B) Stockholm

C) Malmö

A helyes megfejtés pedig Malmö volt (C).

A rengeteg megfejtő közül hármat sorsoltak ki a szervezők: Asztalos DánielLaposa Beáta és Szabó Péter. Gratulálunk nekik, mindhármukkal e-mailben veszik fel majd a kapcsolatot a szervezők. 

A sorozat természetesen nem ért még véget, a felhőkarcolókról szóló rész után a repülőgép lesz a téma. A ma este tízkor vetített epizódból kiderül többek között az is, hogy mi köze van a holdutazásnak és két fagyott szemgolyónak a repüléshez. Bár ez már nem annyira Urbanista-téma, akit érdekel, itt találja a rövid ismertetőjét:

Az emberiség már Daidalosz és Ikarosz óta vágyott a repülésre, de sok évezrednek kellett eltelnie az első repülőgép megalkotásáig. A kínaiak már 2-3000 évvel ezelőtt készítettek sárkányrepülőket, de 1903. december 17-ig kellett várni az első történelmi jelentőségű repülésig.

Hogyan találtuk fel a világot? A repülőgép

Wilbur és Orville Wright sok éves kutatás és kísérletezés után Flyer I nevű szerkezetükkel 12 másodpercet töltöttek a levegőben. Repülőgépük – amit manapság Kitty Hawk néven is ismerhetünk – megépítése kevesebb, mint kétezer dollárba került, összesen 340 kilogrammot nyomott, és 12 lóerős motorjában egy biciklilánc dolgozott.

Innen már csak egy „kis ugrás” volt a ma létező legnagyobb utasszállító  repülőgép forgalomba állítása. Alig több mint száz év elteltével a “SuperJumbo” becenevű AirBus A380 már igencsak impozáns adatokkal bír. Hossza 73 méter, súlya több mint 400 tonna és a repülőgép belsejében kétszintes utastér található, átlagos utazósebessége pedig 945 km/óra.

A következő három epizódban (keddenként 22 órától) a mobiltelefon, az autó és a lőfegyver kerül még sorra. További érdekességekkel találkozhattok a Hogyan találtuk fel a világot? Facebook-oldalán és azInventing The World YouTube csatornán.