A budapesti plakátleletek régiségi versenye folytatódik: Fekete Halál, az "elsőhely-gyanús", 60-80 éves versenyző

2012.12.14. 14:00
IMAGE 00098 IMAGE 00094

És még mindig van régebbi! Öregebb, mint a választási felhívás a hetvenes évekből, a hólerakóhelyes a hatvanasokból és az adóbevallós az ötvenesekből!

Sajnos nagyon rossz felbontású, apró képeket tudott csak készíteni Fejes Attila ezekről a Váci úti plakátokról, de még ezeken is látszik, hogy nem mai darabokról van szó. Bár mindkettő példány nagyon tépázott, valamennyit csak össze lehet rakni belőlük. Attila levele és még több kép a helyszínről alant:

Sziasztok, a régi plakátok mindig érdekeltek, ezt a Budapest Váci út 28. ház egyik üzletének a portáljának az átépítésekor ébresztették álmából, persze hogy ismét legyen reménye az örökkévalóságnak.
Szóval ezt úgy kb 5 éve, egy régebbi butatelefon kamerájával fotóztam, ezért a rossz minőség. Néhány napig volt így szabadon míg a régi portál lebontása után, a vasszerkezetre felvittek egy külső burkolatot. Szóval most is ott van alatta. Igyekeztem úgy fotózni, hogy beazonosítható legyen a helyszín is, az üzlet is ami jelenleg is működik. Amúgy 2 plakát van oda felragasztva, az üzlet ablakának egyik és másik oldalán, az egyiken van egy évszám is nagyjából az 1920-on valamennyit látom (így utólag), a többi szöveg ahogy látjátok nagyjából még olvasható, igaz szovjetet emlegetnek, de talán a tanácsköztársasági események utózengése lehetett. Valahogy érdemes lenne ezeket, a múlt egy itt felejtett emlékeit lexikálisan is nyilvántartani, és persze valahogy megőrizni. Vajon mik lapulhatnak még egy-egy kirakati portál alatt???

 

 

IMAGE 00099

 

IMAGE 00097

 

IMAGE 00096

 

IMAGE 00095

 

Valami újság hirdetése lehet, de a teljes történetet nem tudom összerakni. Azt sem tudom, a Turul vajon a Turul Szövetséget jelenti-e, mely 19 és 45 között működött. Sajnos a pénznem sem segít: a fillér szinte az egész XX. századot végigkísérte. Az azonban bizonyos, hogy a Weiss Manfréd Gyárat csak a negyvenes évek végéig hívták így. Szóval maradjunk annyiban: a két plakát egész biztos a század első feléből való.

Senki többet? A régiségi verseny folytatódik!