Út vagy utca? Ragaszkodjunk az eredeti elnevezéshez, akkor is ha megváltozott a helyzet? Van értelme a megkülönböztetésnek?

2013.02.14. 16:00

torobala: baross tér

Torobala baross tér című képét az Urbanista Indafotó-gyűjteményébe töltötte fel. Kösz!

Palotabarát, a bpxv bloggere ismét elgondolkodtató poszttal örvendeztetett meg. A kérdésfelvetés adott, megfejtések, tippek, vélemények, jöhetnek a kommentekbe!

 

Elmélkedtem a hétfői válogatásban felbukkant Béke úti lakótelep  kapcsán, hogy van-e manapság jelentősége annak, hogy egy közterület elnevezésében ragaszkodunk az eredeti út, utca típusjelöléshez?

Egyáltalán van-e létjogosultsága manapság annak, hogy bárki kijavítja vagy számonkéri, hogy amit a hétköznapokban útnak nevezünk, az hivatalosan mindmáig csak egy utca? Vagy hogy a körtér körtér legyen és ne körönd, és fordítva - hallottam már mindkettőt keverve szegény Kodály és Móricz Zsigmond vonatkozásában, vagy a tér tér maradjon és ne parknak mondják, vagy fordítva.

A fenti linken található lakótelep Angyalföldön a Béke utcában található, ami egy kétszer kétsávos osztottpályás főútvonal, középen villamossínekkel, szóval ránézésre sem utca - ahogy hívják -, hanem út. Az "előzménye" a hasonló kvalitású (értsd: útnyi szélességű) Lehel utca is csak utca.

Szokták emlegetni a Váci utat (IV., VI., XIII.), Váci utcát (V.) és a Bécsi utat (II., III.), Bécsi utcát (V.), mint példát arra, hogy miért fontos a közterület típusát pontosan biggyeszteni az utcanévhez, de vajon van más hasonlóan összekeverhető út/utca? (Én még egyet tudok, a XVI. kerületi Thököly utat (Sashalom) és a szintén XVI. kerületi Thököly utcát (Rsztmihály)).

Ja, és egy példa a fordítottjára: a VII. Madách sugárútnak indult projekt megvalósult szakasza a mai napig Madách Imre út, holott mindenki tudja, hogy egy idő után már legfeljebb sikátornyi szélességű közzé szelídül.

Bevallom én makacsul ragaszkodom ahhoz, hogy az, ami hivatalosan út, az szóban említve is legyen út, ami utca, az meg utca, de elég precíz vagyok budapestes dolgokban (mások szerint szőrözős), nem tartom
kizártnak, hogy mások tökéletesen tudnak tájékozódni enélkül is.

Sőt, nálam a felületesség/felszínesség egyik fokmérője. Ha valaki pontatlanul nevezi meg az utcát/utat, akkor valószínűleg az utcatáblára sem pillantott rá, és nem várhatom tőle, hogy más közterületeket pontosan nevezzen meg (pl. a legendás Váci utcát/Váci utat).

Mondják, hagyományőrzésből ragaszkodunk ezekhez az elnevezésekhez (ti. a kialakulásakor még valóban utcányi szélességű közterületek voltak ezek), de hát a kialakulásakor jószerivel minden utcányi volt (kivéve
amit tudatos városfejlesztéssel már eleve útnyi szélességűnek építettek). Nem lenne egyszerűbb ötvenévenként a közterület típusát hozzáigazítani a tényleges állapothoz?

Utcanév átnevezésből egyébként is tehetségesek vagyunk, nevezzük át a Béke utcát Béke útnak, a Lehel utcát Lehel útnak, meg a további soktucatnyi kiszélesedett vagy beszűkült közterület kapja meg a méltó elnevezését, aztán nem lesz mit javítgatni, vagy pontatlanul tudni, összekeverni, számonkérni...

Vagy mégsem? Neked/Nektek mi a véleményetek?