A szerződéskor derült ki, hogy kisebb a lakás, mint amilyennek hirdették. Valahogy a lépcsőházat és a folyosót is beleszámolták

2013.03.12. 18:49

A kép természetesen csak illusztráció és a Mindennapi hülyeségek blogon jelent meg, csak nagy hirtelen nem találtam más kiadó lakásos fotót, ez meg tök jó, nem?

Nem is olyan rég szedtünk össze egy nagy kazal "remek" sztorit az albérletek világából. Van ahol a turpisság már a hirdetésben kiderül, van ahol csak lakva ismerszik meg tulajdonos igazi arcaesetleg más testrésze. Matyiék egy olyan hirdetésbe futottak bele, ahol látszólag minden klappolt, ám az adatok szemrevételezésekor kiderült, hogy mégsem...

Kedves Dávid!

A múltkor már írtál albérletes cikkeket, ehhez küldenék egy történetet. Mostanában albérletet keresünk, és átnézve az ezzel foglalkozó cikkeket sok hasznos információt találtam, első sorban olyanokat, hogy kérjünk kimutatást az eddigi rezsiről, stb.

Velünk olyan történt, amire nem igazán számítottam:

Az egyik portálon kinézett Városligeti fasori lakás nagyon szimpatikus volt a képek alapján, és bár nem volt olcsó, de 100 ezer Ft a 98 m2 alapterületért, 2,5 szoba hallban korrektnek tűnt.

Meg is néztük a lakást, és a szobák nem voltak olyan tágasak, mint képzeltük, de egyre jobban tetszett. Meg is kaptuk a szerződés-tervezetet, amiben 91 m2 szerepelt, mint alapterület.

Amikor erre rákérdeztem, az volt a válasz, hogy rosszul emlékeztek, ez utóbbi van a tulajdoni lapon. Ezen egy idő múlva túl tettük magunkat, még mindig úgy éreztük, hogy ez nekünk meg fogja érni.

A következő meglepetést az energetikai szakvélemény tartalmazta: az állt benne, hogy a lakás fűtött alapterülete 76 m2. Nem voltam pontosan tisztában, hogy ez mit jelen, pl. csak a helyiségek egy részét? Mikor felhívtam a szakvélemény készítőjét, ő mondta, hogy lemért néhány főbb méretet és ez az általa becsült teljes nettó alapterülete a lakásnak.

Ezzel felhívtam a közös képviselőt, aki elmesélte, hogy a tulajdoni lapon a teljes házat osztották fel, így szerepel benne a lépcsőház, a folyosó és a pince lakáshoz tartozó hányada. Ezzel a 98 m2-es lakás 76 m2-re olvadt, így én is tettem egy javaslatot a bérleti díj csökkentésére, ami nem talált lelkes fogadtatásra.

A szerződést végül nem kötöttük meg, a lakást pedig azóta 92 m2-esnek hirdetik. Gondolom véletlenül, rosszul tudják azóta is :) A tanulság nekem az volt, hogy egy ilyen hirdetésben nem csak rejtett költségek lehetnek, de akár a lakás is képes zsugorodni :)

Üdv: Matyi