Az ország legszebb Kádár-címere. Szinte észre se lehet venni, úgy belesimul a százesztendős cifra homlokzatba

2013.04.09. 09:19

kadar.png

Fotó: galacsgeolocation.ws

Azt, hogy a koronás magyar címer milyen szépen szervesült a népművészetbe, nem kell bizonygatni. A Kádár-féle vörös csillagos változatot értelemszerűen kevésbé sikerült beilleszteni bárhova normálisan - teljesen idegen maradt, hiába próbáltak lazítani benne az 56 előtti Rákosi-címerhez képest.

Üdítő kivétel az, amire Aesculus, a Táj-Kert bloggere hívta fel a figyelmet. A Prezi új, szuper dögös székháza kapcsán ugyanis felmerült a Teréz Távbeszélőközpontot tervező Balázs Ernő egy másik, nagyjából hasonló funkciójú és szépségű épülete, a pécsi Postapalota.

Levelében csak annyit kért Aesculus, hogy nagyítsunk bele ebbe a képbe.

Nos igen, ott a Kádár-címer, a lehetőségekhez képest belesimulva a növényi ornamentikába. Szinte érzem az alkotó nyűgét, akit megkértek, hogy helyezze el az aktuális hatalom szimbólumát az 1902-es épület homlokzatán, ő meg nagy nehezen rájött, miként tudja ezt a legkevesebb károkozással megoldani. (Ellenpéldákat hosszan sorolhatnánk, ott van mondjuk az Erzsébet-kilátóra helyezett roppant méretű vörös csillag, mely szó szerint szétnyomta az épület falait.)

Nekem tetszik így, szerintem maradjon. Egyrészt úgyis ott egy szép Zsolnay-címer sokkal látványosabban az épület tetején (mely ráadásul éppoly ideje múlt az elcsatolt területek ábrázolásával), másrészt meg ez a Kádár-címer nem annyira a letűnt diktátornak állít emléket, mint inkább a leleményes felújítónak, aki szellemesen végre tudta hajtani a hálátlan feladatot.

kadar-pecs-postapalota_1.png

Fotók: 1. uzo19/Wikipédia 2.bzola/Indafotó 3. galacs/geolocation.ws