Ilyen volt a parkosított Hősök tere. 75 éve, hogy teljesen lekövezték, nézzétek meg, milyen lenne fűvel, fával, bokrokkal

2013.05.13. 06:00

Budapest, XIV. Hősök tere, Szépművészeti Múzeum fortepan_24131

75 éve volt a Hősök tér történetének egyik legfontosabb eseménye: 1938 májusában tartották Magyarországon az Eucharisztikus Világkongresszust. Az akkori vezetés természetesen kihasználta a rendezvényben rejlő lehetőségeket, de aki azt hiszi, hogy valami semmi kis gombfocibajnokságot fújtak fel marketingesen, az téved: a rendezvényen több százezren vettek részt, köztük vagy ötvenezren külföldről. A bonyolult politikai helyzetet mutatja, hogy nem csak a bolsiknak villantott Magyarország, de a náciktól is igyekezett függetlennek mutatni magát, olyannyira, hogy durcás Hitler megtiltotta a német katolikusoknak a részvételt. Az már csak külön cifraság, hogy a református Horthy bár próbált azért jelen lenni, tulajdonképpen kimaradt az egész buliból.

Na de minket most nem ők érdekelnek, hanem a tér. Ugyanis erre az eseményre kövezték le teljesen a Hősök terét és lett többé-kevésbé olyan, mint amilyennek megszoktuk. Akik nagyon hőbörögnek, hogy bele akarnak nyúlkálni a térbe (mondjuk a Szépművészeti szellemes ám sajnos elvetett bővítése okán), azoknak ajánlom figyelmébe az alábbi képeket a Fortepanról. A középső térség már akkor is hagyományos értelemben vett tér volt,  de múzeumok előtt még parkok voltak. 

Szerintetek milyen lenn, ha újra így nézne ki? 

A témára amúgy Kerényi Zoltán hívta fel a figyelmem, aki el is készítette erről ablak a múltra fotóját (lásd fenn).