Jobb vagy baloldali volt a környéketek ezelőtt 70-80-90 évvel? Remek választási térképek a két világháború közti időből

2013.10.09. 21:19

11354[1].jpg

Megjelent a közelmúltban egy könyv Budapest választ címmel, melyben Ignácz Károly a főváros 1920 és 1945 közötti választási eredményeit dolgozza fel. Mint a beharangozóban ígéri, olyan kérdésekre keresi a választ, hogy mik a gyökerei a jobboldali Buda, liberális (Új-)Lipótváros, baloldali Angyalföld sztereotípiának. A könyv is izgalmas lehet, de ami igazán vonzó, hogy az eredményeket egy honlapra is felvitték. Még pedig nem csak úgy, hogy részletek olvashatók benne a könyvből, hanem az adatokat térképre vetítették és Google Maps-on beágyazták.

Persze a ma emberének nem sokat mond, hogy milyen eredményt ért el 1922-ben az Andrássy-Friedrich Párt, vagy 1939-ben a Nemzeti Parasztpárt. Éppen ezért klassz, hogy nem csak pártok szerint mutatja a eredményeket választásokra lebontva (sőt minden párt szerepléséről külön térkép van), hanem irányzatok szerint is. Milyen évben hogy szerepelt a jobb, a bal és a liberális oldal.

Sajnos például az én lakhelyem a két világháború közt még nem tartozott Budapesthez, így nem tudom megnézni az eredményt, de így is nagyon érdekes. Például 1922-ben így alakult a helyzet (lila: keresztény pártok, piros: baloldali, kék: liberális):

Tökéletesen leolvasható belőle a várostörténet: az a kis piros budai folt az akkor még álló Tabán, amit még szegény munkás emberek, vagyis az akkori baloldal szavazói laktak.

De nézzünk egy olyan esetet, amikor a jobboldal szerepelt jobban (mondjuk 1935-ben: lila: keresztény pártok, sötét kék: kormánypárt és további jobboldali pártok, piros: baloldali, világoskék: liberális): 


Érdekes, hogy ahogy a baloldali győzelemnél a megdönthetetlen jobboldali helyek állva maradtak (maradnak), úgy igaz ez a baloldaliakra is. Más kérdés, hogy a munkásnegyedek zöme már régen nem munkás negyed és a bal és a jobb fogalma is gyökeresen átalakult az évtizedek alatt.

Viszont szépen kirajzolódik, hogy például a nyilasok is a szegényebb munkásnegyedekben tudtak tért hódítani 1939-ben (barna szín): 


Rengeteg további térképért, táblázatért és szöveges tanulmányért kattintsatok a könyv honlapjára, vagy természetesen szerezzétek be az eredeti kiadványt! 

/Tipp: BDZsH - Heti beton, nyitókép: Fortepan/