A nap kérdése: miért terjednek az üvegtetejű esőbeállók, amelyek alatt nyáron meg lehet dögleni?

2014.02.06. 08:02

Betonteknő mint buszállomás

Fotó: Zsuzsa, 2010.

A februári locspocsban talán nehéz átérezni ZD problémáját, aki az üvegtetejű árnyékolókról írt egy mérgelődős levelet az Urbanistának. Elég csak leírni, hogy üvegtetejű árnyékolók, már meg is fogalmaztuk a problémát: rohadtul nem árnyékolnak.

Amikor vagy másfél-két évtizede megjelentek a mai is rendszeresített, nyugaton elterjedt city-poszteres üveg buszmegállók, azt hittem nincs lejjebb: elég kicsik ahhoz, hogy beverjen az eső alájuk, üvegfaluk elég szellősen van szerelve ahhoz, hogy a szél besüvítsen, kényelmesen pedig nem nagyon lehet ülni a vasrácsaikon (tudom, mindennek oka volt). Azt hittem, innen már nincs lejjebb, de akkor még nem ismertem az üvegtetejű esőbeállót, amely a nap ellen sem véd.

Vajon mi lesz a következő lépés? Rácstető, amin az eső is beesik? Na de nem dühöngök, dühöngjön inkább kedves olvasónk, akinek át is adom a szót:

A Blaha Lujza téri állványcsoda hallatán töltött el a hit, hogy hátha nem hiába írom meg a hasfájásomat.

A kétségbeejtő módon terjedő üvegtetejű árnyékolók miatt akarok kicsit dühöngeni.
Én először három éve találkoztam velük, amikor az Árpád-hídtól kiköltöztették a sokkal rosszabb átszállási lehetőségekkel bíró Újpest-Városkapuhoz a Volánbuszok végállomását. Építettek egy nagy betonteknőt, ha volt fa, kivágták, és a megállóknak üvegtetejű várakozóizéket tettek. Az éghajlatváltozás itt van, a hőségnapok növekvő száma évről-évre nő, egy-egy ilyen napon az emberek rosszabb teljesítőképessége miatt több milliárdos kár keletkezik, és valami hülye képes volt üvegtetejű megállókat telepíteni.

Biztos voltam benne, hogy a felelőst kirúgták, a tetőket rövidesen lecserélik valami értelmesebb anyagra.

De nem. Maradtak, és nyáron egész kétségbeejtő élmény volt a buszra várakozás.
Aztán elkezdtek terjedni. És most több más hely után a hasonlóan szerencsés mikroklímájú Hungária körúton is hasonló üvegtetőkkel tervezik az utasok kényelmét szolgálni a frissen felújított 1-es villamos vonalán.

Szerintem ez elképesztő. Az a legkevesebb, hogy oda kéne kötözni nyárra az összes ostobát, akin ez átment.

Nem tudom, mi lehet a háttérben. Simicskának üveggyára van? A sima ostobaság egyszerűen kevés ehhez.

Én többnyire bringázom, ezért csak ritkán érint, de ez az kártékony butaságnak egy olyan szintje, ami mellett nem lehet eltekerni.

Ti tudtok rá esetleg valami jóhiszemű magyarázatot?

Én nem. És ti?