Budapest100 : Százéves bérház 121 éves sziámi ikertestvérrel

2014.04.17. 12:22

ráday1.jpgFotó:Bohus Réka; budapest100.hu

A Ráday utca 29-nek (egykoron Soroksári utcza) nem sok keresnivalója lenne az idei Budapest100 programban, ha az 1893-ban felépült, Wellis Sándor és fivére, Gyula tervezte bérházhoz a későbbi tulajdonosok, Goldner Izrael kereskedő és neje, nem építtettek volna hozzá 1914-ben annyit, hogy százéves házként teljesen indokoltan megemlékezhessünk róla.


"Az épület főhomlokzata gazdagon díszített, erősen eklektikus, aszimmetrikus kialakításával azonban már utal az építészeti ízlés századfordulós változásaira." – áll a ház ismertetőjében a program honlapján, amit a sajtóbejárás során megtapasztalt élményeim alapján csak megerősíteni tudok.


A Goldner házaspár egy másik fivérpárt, Löffler Sándort és Bélát bízott meg a tervezéssel. (A Wellis fivérek nem csak a tervezők, hanem az első tulajdonosok is voltak).

Az épület bővítése a környék korabeli felértékelődésének köszönhető, miután megszűnt a szemközti oldalon a dohánygyár. Külön érdekesség az első emeleti folyosón látható szintkülönbség a bérház 1893-as első része és az 1914-es hozzáépítés között, amit néhány lépcsőfokkal hidaltak át.

Ebben a házban az idei Budapest100 keretében április 26-án (szombaton) délelőtt 10 és este 6 között lesznek programok. Regisztráció nem szükséges. A séta-rész 11 és dél között (vagyis amikor a program szervezői beszélnek az épületről), gyereksarok folyamatosan kiszolgálja a kicsiket, majd délután 5-től 6-ig a The Royal Freak Out gitárosai adnak koncertet. Másnap szintén látogatható a ház, további részletek a Budapest100 honlapján.

Érdemes megnézni a többi program ajánlóját (bőség zavara, 59 helyszín látogatható!)az immár négy éves Budapest100 idei rendezvényeiről, mert a legtöbb épület ugyan regisztráció nélkül látogatható, de akadnak korlátozott számú résztvevős, regisztrációs ínyencségek is, mint például az egykori sertéshizlalda a XXII. kerületben a Camponanál a Harbor Parkban, ahová ráadásul vastag talpú lábbeliben lehet csak belépni.