Földbe vájt passzívház

2014.05.07. 15:42

panorama.jpg

A horvátországi Krk szigetén felépített házat alig lehet észrevenni. Három oldalról a földbe vájták, csupán a déli oldalán vannak ablakok.

eksterijer-total.jpg

krov-ulaz.jpg

panel.jpgA ház tetejét már részben benőtte a fű, pusztán a parabola-antenna és főképp a napkollektor cellái bizonytalanítják el a felületes bámészkodót, hogy egy "ojjektumnak" kéne lennie a környéken, ami ha nem is a "vízbül veszi ki a zokszigént", de energetikailag független, bunkerszerű, passzív ház lévén, elég sok mindent saját maga "megtermel."

ulaz1.jpgA bejárat is alig észrevehető, ám a bekötőúttal szemközti, három hektáros olajfaültetvény felőli déli oldalról szemlélve már szembeötlő a nagy felületet borító üveg, és a ház előtti medence.

eksterijer1.jpg

terasa.jpgA déli tájolás mellett nem csak azért döntöttek, hogy az energetikailag független ház minél több napfényt hasznosíthasson, hanem, hogy a kilátást ne csúfítsák a Krk városa határába épített üzletközpontok.

A tulajdonos, Maro Radić sikeres pénzügyes karrierjétől megcsömörlött városlakó döntött úgy, hogy radikális életpályamódosításba kezd és mezőgazdasággal, konkrétan olívabogyó-termesztéssel kezd foglalkozni három hektáros ültetvényén. Az önellátó házban élés megköveteli a szükséges kompromisszumokat: "Nem éjjelre kapcsoljuk be a mosógépet, mint a városlakók, hanem reggel mosunk. Elődeink még több kompromisszumra kényszerültek, számomra nem okozott gondot visszatérni a korábbi életformához."

A 120 négyzetméteres ház egyetlen közműre sincs rácsatlakoztatva. Az áramot a napelemek termelik és akkumulátorok tárolják. A mediterrán adottságoknak és a tájolásnak köszönhetően télen is begyűjt elegendő napfényt, a nyári hőséget pedig ideálisan csillapítják a földbe vájt helyiségek. A ház 20 köbméteres esővíztárolójában a lapos tetőről összegyűjtött és tisztított vizet használják, a szennyvizet pedig a pöcegödörből szippantja ki a szippantós.

A földbe épített házban a hőmérséklet télen is 22 fokon stabilizálódik minimális fűtéssel, amit a nyáron hűtésre szolgáló klímaberendezés biztosít, de persze ehhez az enyhébb éghajlat is hozzájárul. Azonban a szárazfölddel híddal összekötött Krk szigete az Adria északi részén fekszik, egy hagyományos házat télen ott is elég költséges felfűteni.

A jelenleg divatos látszóbetont és a helyben hagyományos, terméskövet ötvözték, illetve a vezetékek sem kerültek elrejtésre.

dnevni-boravak.jpg

garderoba.jpg

radni-stol-s-krevetom.jpg

radni-stol.jpgBranka Juras, a ház tervezője elmondta, hogy az építészirodában több kollégáját is felvillanyozta ez a megbízás, hiszen nem mindennapi, hogy a megrendelő kifejti, anyagilag sikeres városlakóból szeretne paraszttá válni. Rendkívül örül, hogy övé lett a projekt, mivel a megrendelővel ideális munkakapcsolatot épített ki. Kialakult a tökéletes szimbiózis az alkotó és a megrendelő között. Sokat beszélgettek a híres portugál építész, Eduardo Souto de Moura hasonló, Portó melletti, földbe süllyesztett bunkerházairól, de a svájci építészetről, sőt még a kínai teázás művészetéről is.

pas.jpgMaro Radićnak egy másik házát is ugyanez az építésznő tervezte. Az a ház is Krk szigetén fekszik és Maro kétlaki életet él házaiban, sőt már egy újabb, szintén Krken felépített házán is agyalnak az építésszel. Az új háznak a homlokzatát tükrök borítanák, amelyeken a növényvilág tükröződne vissza.

Képek és szöveg forrása: Dom i Dizajn