Lassan javulnak a budapesti taxisok

2014.05.21. 10:32

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai végzik a taxisok szúrópróbaszerű, titkos ellenőrzését. Nyolc hónap alatt több, mint négyezer (pontosan: 4447) taxit ellenőriztek le. Volt akit kétszer is, mert idén április 30-ig 7379 próbautat bonyolítottak le.


A legtömegesebb svindli, a nyugtaadás elmulasztása. Míg a 2013-as próbautak során minden negyedik esetben, addig az idei ellenőrzéskor már csupán minden ötödikben fordult elő ilyen mulasztás a taxisok részéről. Azért akadnak durvább átverések is, szerencsére nem ilyen tömegesen. Pl. taxaméteres-csalásgyanú, visszajáró elsumákolása, hamis számla, árdrágítás trükkös tarifával, kerülőúttal. Érdemes megnézni a lenti táblázatot.

taxi-kiskep.jpgFotó: bkk.hu


Az ellenőrzések főképp a pályaudvarok, a ferihegyi Liszt Ferenc reptér, valamint a frekventált belvárosi taxis drosztok közelében történtek.


2013 őszétől látja el a BKK ezt a feladatot, és a taxisokkal szembeni panaszokat is ők kezelik. Egyre többen tudnak erről az új lehetőségről, így az idén már 60 százalékkal több panasz érkezett hozzájuk, mint tavaly.


Mivel 2013 szeptemberében a fővárosi taxizás átszervezésének köszönhetően (sárga fóliázás, stb) 33 százalékkal emelkedtek a díjak, míg a (legális) taxik száma 11 százalékkal csökkent, a fuvarszervezők bevétele is 13,7 százalékkal nőtt.

Íme az idei ellenőrzésekről készített táblázatos összesítő:

taxitabl.PNG