Régész olvasónk a budai várfal-bontásról

2014.05.28. 21:02

A ki mit tud a budai várfal bontásáról?-címmel ma publikált posztunkra az alábbi választ kommentálta Rákóczi Gergely régész:

Kedves urbanisták,


A budai vár említett területén már jó ideje folynak munkálatok, a képen látható daru is már legalább 1 éve ott áll. (gugli maps 2013 nyári fotón már szerepel)


A megcélzott falszakasz alapja középkori eredetű, az 1950'-es évek során folyt feltárások is érintették a területet, s Gerevich László a "Nyugati, ún. Hosszú-fal"-ként azonosította a vár legkülső nyugati védműveként a XV. században emelt falszakaszt. A képen a Karakas-pasa tornya látható. Ez török kori (16.sz.-i) építmény, az ún. Északi (Koldus) kapuval áttört legkülső várfalba csatlakozik. A Hallart-féle 1686-os metszeten is látható az 5 nyugati pillérrel megtámasztott falszakasz, végén egy alul henger, felső szintjén poligonális kiképzésű bástyaszerű saroktorony (ekkor a toronysisak hiányzott, s a szakasz belső oldalán egy mecset állott). torony és a hozzá csatlakozó nyugati hosszúfal a Haüy féle metszeten is látható(1687).

Maga a nyugati zárófal felépülése a Mátyás-korra tehető (XV. sz. 2. fele), a hozzá csatolt saroktorony nélkül, de ún. ambulacrum-mal, azaz védőfolyosóval. Ez a belső nyugati várfal konzolai alapján 4 m széles lehetett, a várfal külső homlokzatára 1.5 m-rel kiülő gyilokjáró folyosóval. A képen látható torony csak 1620 körül került a védelmi rendszerbe, ekkor építette ugyanis Karakas Mehmed pasa. A torony környékét 1991-ben kutatta Magyar Károly régész.

Köszönjük szépen. Mint ismeretes, reggel jelezte egy olvasónk, hogy egy szakaszon bontják a budai várfalat. Az Index tudósítói is kimentek a helyszínre, ahol is azt látták, hogy munkások légkalapáccsal bontották a várfalat.

Gergely beszámolójából amit hiányolok, hogy ez akkor egy szakszerű feltárás része, avagy a mélygarázs-építéshez kötődik, esetleg más építkezéshez, illetve,hogy az eredeti állapot visszaállításra kerül-e?

Ha ő vagy más, tudja a válaszokat, kérem küldje el.

Update: Gergely ehhez a poszthoz írt kommentjében korrekt történeti fejtágítót tartott a várról, érdemes elolvasni. Illetve kérdéseinkre adott érdemi válasza:

Egy szakszerű feltárásnak sosem része a falak légkalapáccsal való szétzúzása, ezek a munkálatok tehát az építkezéshez kötődnek.