A fóti templom Ybl tervezte kerámiadíszeit árulják, hogy támogassák a felújítását

2014.07.02. 14:15

Puffancs: Fóti templom - indafoto.hu

Fotó: Puffancs - indafoto.hu

Az Ybl év kapcsán az Urbanistán is olvashattatok ezt-azt a mester munkáiról, elveszett épületeinek külön posztot is szenteltünk. A fóti templom nem veszett ugyan el, csak épp, mintha elfeledkeztek volna róla. Pedig a bicentenáriumi honlapon gyönyörű virtuális túra van fenn róla, és régóta folyik a felújítása is - 1986 óta! -, ám még így is lenne mit csinálni rajta.

Molnár Péter - aki feleségével majd húsz éve segíti Sebők Sándor plébános örökségvédelmi munkáját - hívta fel a figyelmünket arra, hogy egészen eredeti módon igyekeznek pénzt gyűjteni erre a célra.

Kerámiadíszeket árulnak. Mégpedig a templom díszítésre készült kerámiadíszeket.

Ybl_templomdisz_Fot.jpg

Mielőtt a szívetekhez kapnátok, természetesen nem a templom darabkáit árulják azért, hogy annak árából újabb darabkákat vehessenek:

 

"Az adományozás tárgyai a kilencvenes években, a megsemmisült díszítő elemek pótlására a Csongrádi Művésztelepen készült és onnan visszamaradt művészeti értékű égetett kerámia díszek."

 

Ingatlanhirdetésben találkoztunk már olyannal, hogy egy templomrestaurálás maradékát felhasználták egy lakásban - bár azt nem tudom, hogy ott is jótékony célból-e. Itt úgy tűnik igen. Akit érdekel, a templom - kissé kusza, de nagyon informatív - turisztikai honlapjáról tudhat meg többet az akcióról.