Szinte csoda: egy tornádó a levegőbe emelt egy házat, majd ugyanoda visszarakta, de 180 fokkal elfordítva

2014.07.03. 09:43

tornadohazsarga.jpgKép: Youtube/Dick McGowan

Az amerikai Nebraska államban néhány héttel ezelőtt, június 16-án délután pusztító tornádó tombolt. A mindössze 352 lakosú Pilger településen sajnos ketten életüket is vesztették (egyikük egy ötéves kisgyerek), vagy másfél tucatnyian megsérültek és a házak háromnegyede is megsemmisült. Az anyagi kár több millió dollár.

tornadoflickr.jpgMásnap (Fotó: State Farm/Flickr)

A tornádó óránként 200 mérföldes sebességgel pörgött és 200 yard szélességben pusztított, azaz, több, mint 320 kilométerrel óránként és több, mint 180 méter széles sávban. Ez a tornádók mérésére használt skálán a második legerősebb,  EF4-es fokozatú. Az USA-ban használt, korrigált Fujita-skála szerint azonban csupán 1-2 Km/h sebesség választja el a legerősebb szélerejűtől: EF4 ("pusztító"), szélsebesség: 267–322 km/h – az épületek a föld felszínével lesznek egyenlők, a tetőszerkezetek, faházak, gépjárművek és egyéb nagyobb tárgyak folyamatosan sodródnak a levegőben.
EF5 ("elképesztő"), szélsebesség: >322 km/h – a többszintes és vasbetonházak is összedőlnek, s darabjaik messzire szétszóródnak; a nehéz járművek és darabjaik több száz méternyit repülnek. Katasztrofális pusztítás mindenütt

Egy helyi lakos, a 25 éves Corey Savage felesége a munkahelyén volt, ő pedig két gyermekét a ház pincéjében helyezte biztonságba. A mobiljával kiment katasztrófavideót készíteni, ám amikor eldurvult a helyzet, visszarohant a pincébe a gyerekekhez. (Szerencsére mindhárman túlélték a viharos erejű forgószelet.)

A tornádó a családi házukat a levegőbe röpítette, és ami a legmegdöbbentőbb: körülbelül 180 fokban megfordította a függőleges tengelye körül, ám ugyanoda helyezte vissza!

 

tornadohazryansoderlin_The_World-Herald.jpg

Az esetről videofelvételt készített Dick McGowan hivatásos viharvadász is. Miután McGowan kiposztolta a videóját a TVNWeather.com-ra, egy chicagói viharvadász észrevette, hogy a felvételen 2 perc 39 másodpercnél látszik, amint a házat felemeli a szélvihar és jó néhány méterre oldalra dobja le. Hogy miképp került onnan vissza a saját helyére, arról már nincs felvétel. Mindenesetre a ház ránézésre totálkáros.

Az esetet a szakemberek sem zárják ki. "Őrült dolgokat művelhetnek a tornádók. Nem állíthatom, hogy nem történhetett meg." – nyilatkozta Van DeVald meteorológus. Jack Boston, az Accu Weather vezető meteorológusa is elképzelhetőnek tartja: "Egy tornádó egy egész medencéből ki tudja szippantani a vizet, akkor akár ez is megeshetett."

Az amatőr viharvadászok (storm chasers) egy meglehetősen bizarr ágazatát űzik a katasztrófaturizmusnak. A hobbi-viharvadászok mellett azonban akad néhány hivatásos is, mint McGowan. A profik vagy tudósok (ezt a témát dolgozta fel az 1996-os Twister című film) vagy a médiát tudósítják.

Az első viharvadász az idén 76 éves David Hoadley, aki mindössze 18 évesen, 1956-ban Észak-Dakotában kezdte ténykedését, majd 1977-ben a viharvadászok első "bibliájának", a Storm Track magazinnak volt az egyik társalapítója.

Az amerikaiak még az angoloknál is nagyobb időjárásbuzik, ráadásul a kontinensnyi ország bővelkedik szélsőséges időjárási jelenségekben, így van piaca az ilyesminek, bár a Storm Track 2002-ben megszűnt.

Az oklahomai McGowan már tizenegy éve viharvadász és több, mint kétszáz tornádót látott.
"Ez nekem nem adrenalinfröccs, hanem inkább a szépségről szól. A tornádók megbabonáznak. Nem mászok sziklákat és nem búvárkodom. A viharvadászat az én világom, a szenvedélyem" – foglalta össze krédóját Joe Dugannak, az Omaha.com újságírójának.

Mindenesetre számomra némiképp disszonáns, hogy elment tornádólesre, majd a felvétel alatt arról siránkozott, hogy: "Oh, ne, ne semmisítsd meg a várost! Ne!" Ráadásul a csaját is magával vitte, aki végül elsírta magát, Dick pedig így vigasztalta: "Rendben van, ne sírj." Bár, ha mindez a jelenség megismerését is szolgálja, és ottmarad a mentésben valamint a romeltakarításban segédkezni, akkor végül is hasznos.

 

A poszt megírásában felhasználásra kerültek az Omaha.com vonatkozó cikkei, valamint egyes Wikipedia-szócikkek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport