Hadrianus palotáját ígéri Lázár a Hajógyárira

2014.08.29. 18:36

A Hajógyári sziget déli részét nem üzleti szempontok, hanem kulturális szempontok szerint fogja hasznosítani a kormány, amennyiben hinni lehet annak a hvg.hu-n idézett levélnek, amelyet Lázár János írt Kiss László óbudai MSZP-s országgyűlési képviselőnek. 

Kiss még a nyár elején kérdezte levélben az Emberi Erőforrások Minisztériumát a sziget visszaszerzett részének hasznosításáról. Azt kérdezte, hogy Lázárék tervezik-e, hogy „feltárják és múzeummá alakítják az Óbudai Szigeten található római emlékeket?"

Lázár azt írta, „a kormány döntése szerint a Hajógyári szigeten néppark kialakítása indokolt a Hadrianus-palota felépítésével”. A A Hajógyári sziget déli részén lévő 32 hektáros területet a kormány tavaly egy izraeli befektetőcsoporttól szerzett vissza.

Ahogy írják, már februárban napirenden volt egy kormányülésen a sziget sorsa.

A National Geograpfic szerint „Kr. u. 106 után, az akkori helytartó, Hadrianus utasítására épített együttes ismert főépülete százhúszszor százötven méteres négyszöget formál. Az épületben a korábbi feltárások adatai szerint száznál több helyiség volt. A palota – amely a helytartó székhelyeként Pannonia Inferior provincia közigazgatási központja volt – a köré épült hivatalokkal valóságos hivatalnokváros lehetett, amelynek nyugalmát egyre bővülő létszámú (végül már ezer főt számláló) őrség vigyázta”.