Tök jó találmány Budapest utcáin. Itt az Ivócsap!

2014.09.18. 08:27

Hypeandhypertől mindig öröm levelet kapni, mert olyan klassz dolgokra hívják fel a figyelmet, mint amilyen mondjuk a Margitsziget egységes arculata, a hármas metró színei vagy a néhány vonallal megrajzolt budapesti épületek.

A mostani találatuk sem egy nagy megfejtés, de pont attól nagyszerű, hogy egy teljesen hétköznapi dologgal foglalkozik. A tűzcsapokkal. A tűzcsapokért senki sincs oda, mert nagyok, rikítóak, nehéz velük tervezni és idejük túlnyomó részében (jó esetben egész életükben) nem használják őket semmire.

Na most valaki gondolt egyet és kicsit megberhelte őket. A valaki pedig ez esetben Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófi és Zoletnik Zsófia építészhallgatókat jelenti.

Át is adom a szót a H&H-nak:

A fejlesztés lényege, hogy a mindennapokban használaton kívül lévő tűzcsapokat úgy alakíthassa a város mindenki számára közvetlenül is hasznos ivókutakká, hogy azok eredeti funkciójukat is megőrizve állhassnak tovább az utcasarkokon. A Design Terminál pályázatát is fényezve kicsit, ne hallgassuk el azt a tényt, hogy az eddig megszokott urbanisztikai pályázatokkal ellentétben esetünkben itt lesz is valami a tervekből.

A mai még csak az első lépés. Ha ki akarjátok próbálni az ivócsapot, gyorsan menjetek a Bazilika elé a Sas utca és Zrínyi utca sarkán álló tűzcsaphoz (Bazilikával szemben bal sarok), mert ma hat óráig lesz ott. Aztán szeptember végétől novemberig 11 helyen a városban, majd jövőre, a városlakók és a Fővárosi Vízművek tapasztalataitól függően indulhat újra az üzem.

Oké, lehetett volna egy-két hónappal előbb is, de hát most volt a pályázat. Jövő nyáron pedig áldást jelentenek majd!