Szoborrongálás Budapest közepén: eltörték a Száva-szobor lábát az Erzsébet téren

2014.11.03. 13:56
Letörték az Erzsébet téri Danubius-kút Száva-szobrának lábfejét
Letörték az Erzsébet téri Danubius-kút Száva-szobrának lábfejét
Fotó: Hód Hatvanhat / Olvasói fotó

A képet Hód Hatvanhat küldte az Urbanistának: tegnap óta egész biztos hiányzik az Erzsébet téri Száva-szobor lábfeje. Nem tudom, mikor történt a rongálás, két éve még épp csak össze volt kicsit firkálva és a fejére volt tűzve egy fantás üveg. A lábából alig egy fél nagyujjnyi hiányzott, mint az a Lásd Budapestet fotóján is látszik:

Száva szobra az Erzsébet téri Danubius-kútról
Száva szobra az Erzsébet téri Danubius-kútról
Fotó: Vero / lasdbudapestet.blogspot.hu

A gyönyörű díszkút eredetileg a Kálvin téren állt, onnan került a háború után az Erzsébet térre. Vagyis nem az eredeti, csak egy másolata, ugyanis a háborúban annyira megsérült, hogy újra kellett faragni az egészet. (Épp a Száva-szobor az, amelyik megmaradt eredeti szépségében, és ma egy Kálvin téri udvart díszít. Igaz, a lábfeje annak is hiányzik. )

A Danubius-kút főalakja amúgy természetesen a Dunát, mellékalakjai a mellékfolyókat (Tisza, Száva, Dráva) szimbolizálják.Török András Budapest-könyve szerint azért van épp így tájolva az Erzsébet téren, mert a kerületi tanácselnöknek nem tetszett, hogy az agg Duna fenekét kell néznie a hivatali szobájából, ezért megfordították.

A kutat Ybl Miklós tervezte, és mivel úgyis Ybl-bicentenárium van, reméljük, ez még inkább arra sarkallja majd az illetékeseket (becsszó nem szójátéknak szántam!), hogy kijavítsák a hibát.