Igazi kincset rejt egy lepukkant pesti bérház

2014.11.25. 15:34
P1600356b
Fotó: Catflower / Kép-Tér blog

Hallottatok már Heidelberg Sándorról? Tele van Budapest az épületeivel, nem is rosszakkal. Olyanokkal, amelyeket még meg is néz az ember az utcán sétálgatva, hogy hű de menő szecessziós ház. Talán nem voltak annyira eredetiek az alkotásai, mint azoknak a kortársainak, akiket ma is gyakran emlegetünk, de épületei kifejezetten divatosak voltak a maga idejében. Többek közt neki köszönhetjük, hogy létezik a szecessziós Pest, és az nem csak néhány elszigetelt remekműből áll.

Most tök véletlenül botlottam bele egyik épületébe, amelyik igazi kincset rejt!

Eladó art deco ingatlanokból akartam egy kis összeállítást vadászni, amikor belebotlottam ebbe a Szív utcai lakásba. Ugyan nem art deco, inkább késő szecessziós épület, de azért nagyon nem lőtt mellé a hirdető. Főleg, hogy az ingatlanosok egy része amúgy is sorsolással párosítja az ingatlanokat az építészeti stílusokhoz.

Ja és ha már ingatlanosok! Volt olyan közülük - direkt nem linkelem a kis sunyit -, aki ugyanezt a Szív utcai ingatlant egyszerűen Andrássy útinak hirdette. Látom magam előtt a vevőjelölt arcát, aki elképzeli a budapesti sugárúton álló, liftes épületben kialakított

reprezentatív nagypolgári lakást,

majd az ingatlanos megáll vele ebben a kis utcában, ez előtt a ház előtt, hogy na kérem ez lenne az, megjöttünk:

A kedves vevőjelölt valószínűleg köszönés nélkül távozik.

Pedig ha nem az Andrássyra van felkészülve, akkor talán észreveszi, hogy

ez a ház gyönyörű.

Még így elhanyagolva is. Persze szebb lehetett, amikor a szemben levő társával egy hangulatos szecessziós párost alkottak ezen a sarkon:

A fénykor vagy negyed századon át tarthatott, azután mindkét épületből csillagos ház lett. Az ezt követő időszakról meg kár is mesélni, elég rájuk nézni.

Na de vissza a szépségekhez!

A Szív utcai ház tervezőjének, Heidelberg Sándornak számos klassz épületet köszönhet a főváros. Itt a környéken is, de Budapest számos pontján, az ennél jóval hagyományosabb Szent István körúti Nádor-udvartól, az ennél jóval modernebb Nádor utcai bankházig- hogy csak két névrokont említsek. (Igaz, az utóbbi tervezésében csak igen kis része volt Málnai Béla és Haász Gyula mellett - kösz Balázs!) Itt meg egy rakás kép a szintén terézvárosi Popper-házról, csak hogy fogalmunk legyen, milyen, amikor egy Heidelberg-épület helyre van állítva.

A Szív utca 11. egyáltalán nem tartozik az építész ismert vagy kiemelkedő épületei közé. Épp ezért örültem meg nagyon annak, hogy nem csak nekem tetszik. 

Lábass Endre tavaly egy fotókölteményt alkotott csak a kapujáról. ("Olvassátok" végig, mert a befejezése a legszebb.) Catflower pedig idén tavasszal a lépcsőházba is felsétált, és ott is csinált pár képet a Kép-Tér blognak. Tőle csentem el a nyitóképet.

Habos-babos fali stukkók, szigorúan merev kapu és korlátok. De milyenek lehettek a lakások?

Elképesztő, de a hirdetés fotói alapján úgy tűnik, hogy a legelőkelőbb lakásban egész szépen megmaradt egy csomó minden. Azért írom, hogy ez a legelőkelőbb, mert a háború előtti pesti bérházaknál mindig az első emeleti lakás volt az. Gyakran maga a tulajdonos lakott benne, aki nem egyszer az építtető is volt egy személyben.

Bár már üres a lakás a hirdetésben, de az ajtókeretek, a csiszolt üvegek, a csillárok és egy-két megmaradt bútor arra utal, hogy pazar lehetett fénykorában. (Vagy megszállott szecessziómániás az utolsó tulaja - nekem is van ilyen barátom.)

szeci2
Fotó: Otthontérkép

Itt van még több kép róla.

Ja és ha már aranykor meg ilyenek. Az azért klassz, hogy az aljában máig működő üzletek vannak, pedig hát nincs a centrumban: egy menő bringabolt, a  Bajnok  (van is egy klassz fotó a honlapjukon az épületről), szép egyetértésben a ház másik bérlőjével, egy autósbolttal. 

DSC1494
Fotó: Bajnok

Hát ilyen apróságok jutottak eszembe egy hirdetésről, ami csak tévedésből került elém.