Tematikus magyar játszótér épült Barcelonában. Elmentünk, megnéztük és most megmutatjuk nektek is

2014.12.15. 08:53
3 hozzászólás

Magyar játszótér épült Barcelonában. Mi sem természetesebb, hogy odarepültünk és megnéztük. 

Na jó, persze nem egészen így volt, mert akármekkora Kő Boldizsár-rajongó is vagyok, azért nem utaznék Európa másik felébe, megnézni a legújabb félkész alkotását. Viszont a repjegyünk már nyáron megvolt, s azért épp mostanra, mert ugye így decemberben a legkevésbé élhetetlen a város. 

S ha már ott voltunk, megnéztük a játszóteret, amiről Boldizsár mesélt pár hete az Urbanista-interjúban.

AParc de l'Oreneta egyáltalán nincs a város szívében, amolyan budai villa- és térsasházas negyed hangulatú környéken fekszik a Sarria negyedben. Alig száz éve tartozik Barcelonához.

Azonban egyáltalán nem fölösleges kiruccanni oda, hiszen pár száz méterre fekszik a fantasztikus állapotban megmaradt Pedralbes gótikus kolostortól. Ez önmagában megéri a kirándulást, ráadásul öt euró a belépő, ami nevetséges a belvárosi belépők áraihoz képest.

Na és innen van pár perc sétára a park, ahol kanyargós kaptatókon feljuthatunk l'Oreneta palotájáig. Vagyis annak a helyéig. A falaiból csak romok maradtak a polgárháború után, a falcsonkokat pedig földdel töltötték ki, így egy kis fennsík alakult ki.

Ide került nagy önkormányzati összeborulás, a megbonthatatlan katalán-magyar barátság jeleként a csöpp játszótér.

Témáját tekintve olyan, mintha I. Jakab és Violant d'Hongria (született Árpád-házi Jolán)udvarába csöppentünk volna. Azért pont az övékbe, mert valamilyen katalán-magyar közös keretet kerestek a játszótérhez, ez pedig szinte adta magát.

Így mesélt a magyar királynéról Kő Boldizsár, a már említett interjúban:

Aktívan politizált, csatákba járt, és vitt magával magyar építőket, szokásokat is az udvarba. A katalánok odavannak érte, van olyan felvonulás, ahol csak két embert visznek körbe, a királyt és a királynét. Az ottaniak amúgy is szeretnek bennünket. Mondta is a polgármester, jó lenne, ha egyszer nekik is olyan nagy és erős országuk lenne, mint Magyarország.

Ott a királyi pár, előttük asztal borral és kenyérrel, de gondolom majd sül mellé még ez-az homokból.

Van aztán pörgő vitéz, forgó kerék áttétellel, lovas hinta, vártoronykilátó, griffes fogat, amin csúszkálni lehet és megelevenedett címerállatok.

A játékok már a helyükön vannak, csillognak-villognak, csak a homokot bobcatezik még alájuk. Hivatalos átadó januárban lesz valamikor - úgy tűnt nem csak a játszóteret, de az egész parkot helyrepofozzák épp -, de bekéredzkedtünk és a parkfenntartók beengedtek.

Nagy fényképészeti alkotásokra nem volt időnk, de egy pár fotót azért kattintgattunk az egyelőre elkerített terepen.

Biztos nagy sikere lesz, annál is inkább, mert a parkot sokan használják, a szomszédban pedig egy iskola is van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?