Így épült a legklasszabb budapesti köztér. Fényképalbum a Kossuth tér átalakításáról

2014.12.23. 13:51
16032598472 4983427311 b

Közelednek az ünnepek, a kiadók az utolsó  karácsony előtti-előtti pillantban piacra dobnak egy csomó könyvet, amik azután az utolsó előtti pillanatban eljutnak hozzám, hogy az utolsó pillanatban írjak is róluk.

A Tér-képek című könyv igazán különleges ebben a dömpingben: szinte minden fotóját és történetét ismertem már előre, mégis nagyon-nagyon vártam a megjelenését.

Wachsler Tamásnak, a Steindl Imre Program vezetőjének fényképalbumáról van szó.

A Kossuth tér átalakítását épp az ő fotóinak és sztorijainak köszönhetően követhettük végig itt az Urbanistán is, és most ezeket a fényképeket és történeteket egy szép kötetbe gyűjtve vehetjük kézbe.

Elég furcsa a könyv műfaja. Nagyjából úgy viszonyul egy hagyományos fotóalbumhoz, mint egy Níluson játszódó kalandregény egy iskolai földrajzkönyv Egyiptom című fejezetéhez.

Fotó: Eclipse chaser / Flickr.com

Ebből a kötetből ugyanis senki nem tudja meg, mikor és hogyan épült az Országház, vagy úgy egyáltalán hogy néz ki és hol van. Viszont pompás dolog végigpörgetni először "fényképalbumosan", aztán alaposan átolvasni is. Igen, a könyv feltételez némi általános ismeretet, de a legszebb benne, hogy – akár egy jó kalandregény – mindenféle történelmi vagy helyismeret nélkül is pompásan élvezhető. 

A Tér-Képek ugyanis tulajdonképpen egy regény, ami jobbára képekből és képaláírásokból áll össze, és két év történetét meséli el: hogyan alakították át a Kossuth teret egy rendezetlen parkolóból az ország legmenőbb közterévé.

Fotó: Eclipse chaser / flickr

Mint egy rendes Verne-kötetben, persze azért itt is rengeteg dolgot megtanulunk a helyszínről és a történelemről az olvasás/lapozgatás közben. Építőipari trükköket, meg szobrászati titkokat, szóval egy kicsi gyárlátogatás-életérzés is van benne, megspékelve azzal, hogy a váratlan üzemzavarokból (árvíz vagy egy főnyomócső átvágása) sem zárják ki a látogatókat.

Már sok helyen leírtam, de a könyv kapcsán muszáj ismételnem magamat: jól jártunk, hogy Wachsler Tamás kezébe került a Kossuth tér átalakítása.

Nem csak azért, mert olyan lett a végeredmény, amilyenre nem nagyon volt még példa idehaza – erről mindenki meggyőződhet, aki kiballag az Országház elé és megnézi. Hanem azért is, mert így fotózni szerető vezetője volt a programnak. Olyan, akinél folyton ott a gép, hűen dokumentálja az egész építkezést, és el tud kapni váratlan pillanatokat is. Így aztán megmaradt nekünk a folyamat is, ami legalább olyan izgalmas volt, mint maga a végeredmény.

101
Fotó: Eclipse chaser / Flickr.com

És persze tegyük hozzá, piszok mázlija is volt. Melyik városfotós mondhatja el, hogy saját magának építhette meg a fotómodellt? Egy turista vagy sajtófotós csak keresheti azt a tökéletes pontot, amit ő talán épp szándékosan tervelt ki. Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan részei a térnek, ahol már a tervezéskor az járt a fejében, merről fényképezheti majd le, hogyan csillan majd meg rajta a nap, vetül-e majd rá árnyéka valamelyik szomszéd épületnek.

Talán ezért is lett ilyen klassz a tér, és ezért lehetett belőle ilyen klassz könyvet összehozni.

Ja és, ja és, mielőtt elfelejtem! Tök korrekt dolog, hogy a  tér átalakításához kapcsolódó köszönetnyilvánítás végén ott van egy sor, amely a  skyscrapercity  fórumozóinak szól, mivel az ő javaslataik is beépültek. Köszönet érte nekik innen is!  

A könyv 5880 forintért vásárolható meg, egyelőre csak a Parlamenti látogatóközpont boltjában, de hamarosan szélesebb terjesztésbe kerül. Addig is itt nézegethettek bele Wachsler Tamás átépítésről készült fotóiba, én is onnan válogattam az illusztrációkat.