Hogyan rövidítsük a Szent II. János Pál pápa teret? Vannak tippjeink

2014.12.29. 12:56

Pompás kérdést küldött Barna az Urbanistának, amit egyből meg is válaszolt, de azért gondolkozzunk csak el mi is a feleleten:

Most fogok a II. János Pál pápa térhez költözni, és bár nagy tisztelője vagyok II. János Pál pápának, ilyen hosszú nevet nem hiszem hogy napi szinten ki fogok mondani. Érdeklődni szeretnék, hogy az Urbanista bolg tud-e olyan rövid névről, amely elterjedt már a térről a pesti nyelvben, mint például a Kalef a Széll Kálmán térről? Ha nem, akkor mi lenne jó név? Hívja valaki esetleg Jádáros-nak? :)

Nos bevallom én nem tudok elterjedt rövidebb névről. Sőt! A helyzetet tovább bonyolítja, hogy II. János Pál pápát tavasszal szentté avatták, így nem kizárt, hogy tovább változik a tér neve (tavaly a BKK mindenesetre készült a cserére). 

Ha a Wikipédián használt formát venné fel a közterület, akkor elképesztő hosszú lenne a neve:

Szent II. János Pál pápa tér

Igaz ez még sehol sincs Budapest leghosszabb utcanevéhez, a Ferihegyi repülőtérre vezető úthoz képest, aminek szintén felmerült az átnevezése. Persze ilyen hosszú biztos nem lenne.

Ahogy azt sem mondjuk, hogy Szent I. István vagy Szent I. László, nagy valószínűséggel itt is a számot helyettesítené a szent, vagyis egy szótaggal még rövidebb is lenne a tér neve, mint most.

De még akkor is nagyon-nagyon hosszú!

Ha mondjuk két-három száz évvel ezelőtt lenne, amikor még szervesen változtak utcák és emberek nevei, akkor simán Pápa térré rövidülne (nincs is ilyen az országban az Otthontérkép szerint), vagy mondjuk János Pál térré.

Persze azért vannak térnevek, amelyek szépen lekopnak úgy, hogy észre sem vesszük. Senki nem mondja Budapesten, hogy a Kossuth Lajos térre megy, vagy a Deák Ferenc térre . A Kossuth térre vagy a Deákra (itt már teret sem mondunk).

A keresztnevek rövidülése és a rangok/címek/kiterjesztések elhagyása a legáltalánosabb: Örs, Blaha, Keleti, Nyugati, Déli stb.

A legszebb a Batthyány tér, melyben már hivatalosan sincs benne a Lajos, ráadásul a köznyelv is Batyinak hívja.

Igen, ezek a legszebbek, amelyek tulajdonképpen új nevet kapnak a budapesti néptől. Ilyen volt például a már említett Kalef mellett az egykori Novhét tér (November 7. tér), meg a Felszab (Felszabadulás tér), melynek ráadásul önmagában is volt egy kis lázadó értelme.

Na de vissza a II. János Pál pápa térhez!

Szerintetek mi lesz a rövidítése vagy ti miként rövidítenétek?

Persze simán jöhetnek a fentiekhez hasonló példák is a meglevő közterületekről, hiszen azokat gyűjteni is remek játék.

Ugye tudod, hogy nem minden Urbanista-poszt kerül Index-címlapra? Ha nem akarsz lemaradni róluk, kövesd a blogot Facebookon vagy Twitteren, vagy kattints a követésgombra a szerző neve alatt.