Hogy rohan az idő! Húsz éve 750 éves volt a Mátyás-templom, idén 1000

2015.01.15. 08:46
Fedezze fel az apró különbséget!
Fedezze fel az apró különbséget!

A Mátyás-templom (vagy ahogy ők írják Mátyás templom) alapításának ezeréves évfordulójára adott ki emlékérmet a Magyar Éremkibocsátó Intézet, ami kiverte a biztosítékot sokaknál. Nem csak a különírás miatt, hanem mert tévesek az adatok rajta. A pár napja tartó huzavonában, most megszólalt a templom plébánosa is, mi pedig kaptunk egy fényképet egy másik éremről, mely igen csak tanulságos.

A Magyar Éremkibocsátó Intézet neve úgy hangzik, mintha valami patinás állami szerv lenne, de valójában egy magáncég. Sokaknak onnan lehet ismerős, hogy tavaly elmeszelte őket a GVH, nekem meg onnan, hogy folyton megszórják a postaládánkat reklámanyagokkal.

matthias church lp enna 1501 600x330
Fotó: Magyar Éremkibocsátó Intézet

Legújabb dobásuk az 1000 éves a Mátyás templom elnevezésű alkotás, melyre a Tényleg.com így reagált a Facebookon:

Az Intézet igazgatója "Az 1000 éves Mátyás templom. A gótikus építészet remekműve" címmel számol be a polgárokhoz küldött levélben egy emlékérem kibocsátásáról, melynek felirata is ez: "1000 éves a Mátyás templom." A levél szerint "az érem előlapját a Szent István királyunk által alapított 1000 éves Mátyás templom kapuja díszíti, míg hátlapján az építészeti remekmű rózsaablakának lenyűgöző motívumvilága jelenik meg." Érdekes, lévén ezer évvel ezelőtt nem volt még gótika, és nem volt még Buda sem, melynek plébániatemplomát 1247-ben említik először a források, vagyis több mint két évszázaddal Szent István halála után, 768 évvel ezelőtt. Az éremre idézett "lenyűgöző" motívumok pedig Schulek Frigyestől valók, 1893-ból (122 évvel ezelőttről).

Mikor a hvg.hu is kiposztolta a sztorit, a MÉI is reagált. Ők amúgy "a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum szakértői, valamint történészek és művészettörténészek szakmai véleményét is kikérik a termékfejlesztés során", de most speciel csak a Mátyás-templom honlapjáról vették az adatokat. Azokért meg nem vállalnak felelősséget. Ott egyébként valóban szerepel egy 1015-ös évszám, de csak mint egy legendák ködébe vesző valami. (Itt a teljes MÉI-állásfoglalás szövege a keretesben.)

A dolog azonban itt nem ért véget. Süllei László kanonok, a Mátyás-templom (hivatalos nevén a Budavári Nagyboldogasszony Főtemplom) plébánosa is írt egy levelet, amelyben elhatárolódik az érmétől.

Állítása szerint egyáltalán nem kereste meg őket a gyártó a termék megjelenése előtt. Utána is csak azért, hogy egy marketingrendezvényt szervezzenek az érem bemutatására - de még akkor sem árulták el, mi lesz rajta. 

Az, hogy egy emlékérem feliratához mindössze egy honlap ismertetőjét olvasták el, nem túl elegáns, de a plébános szerint, itt még az elolvasáshoz sem vették a fáradtságot. 

Az érem feliratát joggal kritizáló véleményekre reagálva a kibocsátó képviselői a templom honlapján olvasható szövegre hivatkoztak, amelyet azonban nem olvastak végig. A szöveg így fejeződik be: „jelenleg nincs tárgyi bizonyítékunk a budavári Mária-egyház 1247 előtti létezésére”. Ugyanott később ez is olvasható: „1245–55 között IV. Béla király megalapítja Buda városát és a jelenlegi Nagyboldogasszony-templomot, amely 1250–70 között, két ütemben készül el.”

De a legszebb az egészben, hogy a templom maga is kiadott már egy emlékérmet.

1995-ben. A 750 éves évfordulóra!

Az így nézett ki:

mátyás1
Fotó: Budavári Nagyboldogasszony Főplébánia

Nekem mondjuk jobban is tetszik, na de ez a legkevesebb.