Hogy rakjuk össze a 160 évvel ezelőtti Pozsonyt a mai Magyarországon? A Kossuthkifli első részének forgatási helyszínei

2015.03.22. 08:49
kifli.png

Bár még csak egyetlen része ment le, úgy tűnik, a Kossuthkifli lesz az, amire már nagyon rég vártam. Az ember mindig fél, ha egyik kedvenc írójának regényét filmesítik meg, szóval az első élményem a megkönnyebbülés volt, a második meg, hogy a mindenit, ez lesz az elmúlt évtizedek legjobb magyar sorozata.

Fehér Bélával úgy vagyok kicsit, mint a Kispál és a Borz nevű zenekarral voltam úgy kilencven körül, amikor a Metálos Szabi kölcsönadta gyógytornán a demójukat, hogy ez nekem biztos tetszeni fog. Tetszett is, át is másoltam, de aztán hiába mutogattam fűnek-fának, mindenki fanyalgott, hogy jó, jó, de a szövegének semmi értelme.

Hát ezért sincs oda minden kritikus (például Anitának sem tetszett egy rovattal odébb), de hát a nyelvi játékokat nem szeretheti/értheti mindenki. Abban viszont nagyjából egyetértés van, hogy a képi világa az nemzetközi szinten is megállja a helyét. 

Úgyhogy jöjjön is egy válogatás a Kossuthkifli helyszíneiből. Mivel egy roadmovie-ról van szó, van benne bőven, át az egész országon. Az első epizód jó része (mely múlt vasárnap került adásba, s pár hétig még itt megnézhető) az 1849-es Pozsonyban játszódik, miközben a felvételek egyike sem készült ott. 

De ha nem ott, akkor hol? Vegyük sorra őket (bevallom én sem találtam ki mindent). A filmjelenetek alatti kék sávra kattintva megjelennek a megoldások!

A filmben: pozsonyi utcakép a Vödric-ház előtt

És valójában?

Kőszeg, Chernel utca

Egyszer már itt az Urbanistán is áradoztam arról, hogy a régi óvárosi hangulatot legnagyobb dózisban itt kaphatjuk meg Magyarországon. Például a Chernel utcában.

Screenshot 2015-03-21 07.19.03.png
Fotó: Google Street View

A filmben: Vödric-ház és cukrászműhely

ÉS VALÓJÁBAN?

Sopron, Pékmúzeum

Ez egy olyan csöpp múzeum, hogy még saját honlapja sincs. Az önkorién van azért néhány szó róla. Amúgy ilyen hangulatos.

A filmben: pozsonyi gyorskocsiszolgálat 

ÉS VALÓJÁBAN?

Kőszeg, a Jurisics-vár udvara

Külön szépség, hogy ugyanezt a filmbeli postaállomást  belülről nem Kőszeg vára, hanem a Szentendrei Skanzen egyik épülete, egy bogyoszlói lakóház "játssza".

Screenshot 2015-03-21 07.42.08.png
Fotó: Google Street View

A filmben: Swappach-palota lépcsőháza

ÉS VALÓJÁBAN?

Budapest, Károlyi-Csekonics rezidencia, Közigazgatási és Igazságügyi hivatal 

Életem első komoly munkahelye volt ez, igaz akkor még a Műszaki Könyvtár működött benne, és a mi szobánk persze nem az elegántos részre esett, de akkor is klassz volt napjában kétszer elsétálni a főváros legszebb neobarokk lépcsője mellett.

Az épület egyébként kívülről is megjelenik a filmben a Swappach-palota szerepében:

A filmben: Swappach-palota belülről

ÉS VALÓJÁBAN?

 

Budapest, Hübner-udvar, Andrássy út 92-94.

A Kodály körönd legszebb házának (melyről a Lásd Budapestet! blogon is olvashattok) első emeletén vették fel a jelentet, az épület festménye látszik is az eredeti helyszínfotón. Szerintem bájos, ahogy a szépen díszített kandallóból a filmen szépen díszített ágy lett.

benettom 27
Fotó: Omnibus Film

A filmben: Thalvizer grófnő háza

ÉS VALÓJÁBAN?

Sopron, Storno-ház

A legendás múzeumon úgy tűnik, tulajdonképpen semmit nem kellett változtatni. Mikor legutóbb most nyáron ott jártunk, egy teremőr néni csak arról tudott beszélni, hogy képzeljük itt volt a Rudolf Péter forgatni. Gondolom még most is ezt meséli.

Nagy vonalakban ennyi lett volna pár villantás az első rész helyszíneiből. A filmsorozat vasárnap este folytatódik. A helyszínkereső játék, meg akkor, ha tetszett nektek ez az összeállítás.