Így épült a Nemzeti Múzeum, ilyen volt a lángokban álló budai vár

Lenyűgöző modellképek a magyar történelem fontos épületeiről

2015.04.11. 09:49

Tudjátok mi történik a fenti képen? Épül a Nemzeti Múzeum! Hát nem csodás? Ismét egy rakás elképesztően klassz modellképet kaptunk a 3D Pasttól ma is álló és mára már elpusztult épületekről. Épülő Lánchíd és Mátyás-templom, teljes pompájában díszlő fehérvári székesegyház és corvinakönyvtár. Nagyon frankó képsor következik!

Biztos emlékeztek rá, hogy nem is olyan rég pár lelkes fiatal készített egy térhatású animációs filmet Mátyás király váráról. Még egyetemista korukban kezdtek hozzá, aztán mikor elkészültek vele, megnyitották a Várban a 3D Past mozit, ahol bárki megnézheti.

Azóta eltelt két év, ami épp elég volt Varga Rolandéknak ahhoz, hogy az egerszalóki Greenzeróval egy újabb filmet készítsenek. Ezzel már kicsit elszakadtak a budai vártól, és néhány kiragadott jeleneten keresztül a teljes magyar történelemből szeretnének ízelítőt adni vele.

A 14 perces térhatású film trélere itt debütál az Urbanistán, aki pedig a teljes alkotásra kíváncsi, fáradjon föl a Várba. Mégpedig a Halászbástya alatti, egykori Szent Mihály kápolnába - ott üzemel ugyanis április 1-től a 3D Past mozi. Megjegyzem ez a kápolna is megérne egy misét, mert igen izgalmas hely, szóval majd még visszatérünk rá.

Most viszont essünk neki a videónak, legalábbis az Urbanista szempontjából érdekes részeknek. A legrégebbi a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika, melynek ma már csak az alapjai vannak meg:

Nem tudom, hányan találnátok ki, mi történik ezen a képen és főleg hol:

A helyes megfejtés: épül a Mátyás-templom, amit persze akkor még nem így hívtak. Viszont ha már Mátyás, akkor mutassunk pár hozzá kapcsolódó helyszínt.

A filmben feltűnik a visegrádi fellegvár és a corvinák könyvtára is:

És a szarkofágja:

Székesfehérváron temették el amúgy, persze akkor már egész máshogy nézett ki a templom, mint az első képen.

Aztán van még megannyi épülő és rombadőlő épület még a videóban. Ez itt például a lángokban álló Buda vára:

Ez meg Eger:

A nyitóképen látható Nemzeti Múzeum mellett a Lánchíd építése is szerepel a filmben:

Utána egy kis XX. század: Horthy az egészen fiatal Gellért Szálló előtt, tömeg a Petőfi-szobornál, a még akkor is meredező Erzsébet hídronccsal, és a szabadságharc.

Mint Varga Roland elmondta, a film történelmi hitelességet Buzás Gergely, a visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója, Várkonyi Gábor és Berecz Mátyás munkája garantálja.  Akit érdekelnek a részletek, hogy mondjuk hány nyelven nézhető meg a film, vagy csak egyszerűen 3D-ben akarja megnézni a fenti képeket, itt talál egy csomó információt róla