Melyik a legtúlértékeltebb környék Magyarországon?

2015.04.26. 13:07

Utolsó napjához ért az Index ingatlanos hete, úgyhogy itt a legjobb alkalom arra, hogy leporoljuk azt a felmérést, amelynek az első felét már kiposztoltam. Ebben egész egyszerűen egybevetették az Otthontérképesek a kínálati árakat (vagyis, hogy mennyiért próbáljuk eladni a lakásokat, házakat) a valódiakkal (vagyis, hogy mennyiért kelnek el végül).

Arról már az előző posztban szó esett, hogy az elemzésben persze vannak torzító tényezők, meg arról is, hogy az ország legeslegtúlárazottabb kecói mely budapesti kerületekben vannak.

Na de mi a helyzet Magyarország egyébb részeivel? Melyik régióban, térségben, városban szálltak el legjobban a hirdetési árak a valódiaktól? Lássuk az elemzés második felét!

[Sajnos mivel az előbb a gyönyörűen, háromnegyedóra alatt, aprólékos és sziszifuszi munkával elkészült, linkekkel gazdagon díszített, míves fordulatokkal teli változat mentetlenül elszállt, majd kicsivel később a valamivel egyszerűbb kivitelű, de még mindig igen szép, félórás munkával készült verzió is az enyészeté lett, be kell érnetek a nyers közleménnyel, mert nincs erőm harmadszor is beszerkeszteni. Bocs.]

Az otthontérkép saját hirdetői adatbázisából számított 2014-es kínálati árakat tekintve a legmagasabb átlagos értékesítési négyzetméterárral Budapesten (323 ezer Ft), Somogy (265 ezer Ft) és Győr-Moson Sopron (249 ezer Ft) megyében hirdettek ingatlanokat. Az értékesítési árak következő nagyobb csoportjába Fejér, Veszprém, Pest, Bács-Kiskun valamint Hajdú-Bihar megye tartozik, ezekben a megyékben átlagosan 208-219 ezer Ft/nm áron kínálnak ingatlanokat a hirdetők. A legkisebb hirdetési árakkal Tolna, Békés és Nógrád megye rendelkezik.

Ha a kínálati árakat összehasonlítjuk a 2014. évi értékesítési tranzakciókból származó értékesítési átlagárakkal, kiszámíthatjuk az adott területre vonatkozó értékesítési prémiumot. Ez az értékesítési prémium többek között tartalmazza a területre vonatkozó alku mértékét, de más faktorok, mint például az értékesített illetve a kínált ingatlanok közötti minőségi különbségek (egy-egy kistérségben vagy városrészben a prémium ingatlanok túlsúlya a kínálat javára), a számítást képző adatbázisok közötti különbség is számottevő mértékben befolyásolja a kínálati és értékesítési árak közötti prémium értékét.

Különbség megyei.png

A legnagyobb, 124 ezer Ft-os prémiummal Somogy megye rendelkezik, ahol 2014-ben 141 ezer Ft négyzetméteráron keltek el az ingatlanok, miközben a kínálati ár 265 ezer Ft volt. Fejér megye és Veszprém megye esetén volt még 100 ezer Ft feletti értékesítési prémium. 

Ha mélyebben vizsgáljuk az értékesítési prémium alakulását az említett megyékben kiderül, hogy a különbség jórészt egy-egy kistérségnek köszönhető csak.

Somogy és Veszprém megyében a Balaton környéki kistérségekben a legmagasabb az értékesítési prémium, ami a térképen is jól kitűnik.

Balaton kínálati térkép.png
Fotó: Otthontérkép

Somogy megyében az értékesítési prémium siófoki és a Balatonföldvári kistérségekben a legnagyobb, Siófokiban 145 ezer Ft, a balatonföldváriban 132 ezer. Ahogy távolodunk a Balatontól a prémium értéke is csökken, a határ melletti Barcsi és Csurgói kistérségben a legalacsonyabb.

somogy megyei kist.png

Veszprém megyében is hasonló a helyzet, a Balaton melletti Balatonalmádi és a Balatonfüredi kistérségben az értékesítési prémium több, mint 1,5-szer nagyobb, mint a megyében található harmadik legmagasabb prémiummal rendelkező Tapolcai kistérségben és a Balatontól távolabb eső kistérségekben csökken a prémium mértéke, annyira, hogy a Devecseri kistérségben alacsonyabb a kínálati ár, mint amennyiért 2014. évben az ingatlanokat átlagosan értékesítették.

veszprém megyei kist.png

A Fejér megyében tapasztalható értékesítési prémium szinte kizárólag a Bicskei kistérségnek köszönhető, ahol 266 ezer Ft-tal magasabb az egy négyzetméterre számított kínálati ár a 2014-ben mért értékesítési árnál, de a Velencei-tavat körbe ölelő Gárdonyi kistérségben is 86 ezer Ft értékesítési prémiummal kínálnak ingatlanokat.