Gyönyörű, szecessziós szombathelyi szállodát vehet kevesebbért, mint egy dublini házat!

2015.05.19. 12:42

Ha ezt James Joyce megérhette volna!

Hatszáz millióért árulja a felszámoló a Savaria Nagyszállót, számol be a nyugat.hu. 2010-ben még egymilliárdra becsülték a szálloda értékét, ám már akkor is elvihető volt 650 millió forintért.

Majd egy tulajdonosok közötti ügylettel 250 millió forintért kelt el egy évvel később az ingatlan. A tulajdonosi körhöz tartozó egyik cég, a trükkös nevű IGN Zrt. felszámolása apropóján értékesítenék most a szállót. Ennek  a cégnek a nevét a szálló sorsával régóta foglalkozó lapok is benézték már, az egyik cikkükben simán ING Zrt-nek írták.

A szombathelyi önkormányzat már a 250 milliós ár esetében is élhetett volna elővásárlási jogával, ám az nem tette meg. Igaz, az épületre nem kevés pénzt kellene költeni, hiszen az elhanyagolt szálloda környékét ellepő szemétre és ürülékre már két éve is panaszkodtak a helyiek.

Az eredeti nevén Kovács Szállót

1913-ban kezdték építeni Vida Artúr tervei alapján és a következő évben már meg is nyitott a gyönyörű, szecessziós hotel,

benne kaszinóval és Szombathely legelegánsabb kávéházával. A második világháború után államosították, majd a 70-es években bezárt, majd néhány év korszerűsítés után 1982-ben nyílt meg ismét, de a szobáknak csak egyharmadában volt fürdőszoba, másik harmadában a toalett a folyosón volt található, 30 szobához pedig még a fürdőhelyiség is. (Mozgólépcsőről nincs adat.)

A szálloda télikertje még a XXI. század elején is bálok, lagzik, egyéb reprezentatív rendezvények helyszínéül szolgált. 2002-ben Medgyessy Péter, akkori miniszterelnök itt jelentette be, hogy Kertész Imre irodalmi Nobel-díjat kapott.

A Hotel Savarianak már a télikertje is több, mint tíz éve bezárt, és a beruházónak nem csupán az alapos felújítást és korszerűsítést kellene megoldania, hanem a parkolást is (melynek hiánya sokak szerint a legfőbb oka annak, hogy eladhatatlan a szálló). De hát ennyi pénzért még ezt az öt hálószobás, 270 négyzetméteres dublini házat se kapnánk meg alku nélkül.