Diák vagy, albérlet kell? És van havi 9 milliód?

2015.09.29. 20:56

Lehet, hogy túlzás volt Krakkóban elkötelezett árérzékeny albizőként egy két és fél méterszer másfél méteres szobát bérelnem télen fűtés nélkül (miután kistoppoltam a hónom alatt egy harminc kilós villanyradiátorral, már választhattam, hogy reggelre nyolc fok legyen, vagy negyven), de ez meg a másik véglet: a legdrágább londoni albérlet egy hónapra egész pontosan 21 ezer font.

Ez egymás között 8 millió 886 ezer forint, diákpecónak lehet, hogy egy kicsit nagyvonalú megoldás.

A ketyó a Hyde Park mellett, Mayfairben egy luxuslakásokkal teli háztömbben van. A Fountain House fantázianevű kilencemeletes építményben kiadó lakás három hálószobája három egymás feletti emeleten van, a szinteket üveglépcsőház köti ösze.

A lakás nem olcsó, de nem kell izgulni, szerencsére nem marad üresen. Egy divattervezést tanuló amerikai diák (vagy talán a szülei) aláírták a szerződést: ennek értelmében a tanulmányai alatt éjszakánként uszkve 300 ezer forintért hajthatja álomra a fejét a szerencsés nyertes a következő években.

A 67 ezer Londonban tanuló külföldi hallgató nagy többsége ugyan szerényebb lehetőségekkel (a Guardian felsorolása szerint a létszükségleti minimum: asztal, teafőző és egy Tesco belátható távolságban) is beéri, de ingatlanos szempontból fontos szegmenst képvisel a luxusszállásra igénnyel és képességgel is bíró, zömében amerikai milliomoscsemete.

A rájuk specializálódó Wetherell Ügynökség tulajdonosa szerint a nekik szóló lakások „tökéletes megoldást jelentenek egy londoni otthont kereső jómódú diáknak”. Fair enough.