Fényképen is fennmaradt a titokzatos selmecbányai E betű

2015.10.16. 09:07 Módosítva: 2015.10.16. 09:10

Évekkel ezelőtt írtam egy posztot a különböző erdőkbe vágott vagy eltérő fafajokkal kirakott ábrákról. Volt köztük a horogkereszttől az olimpiai karikákig minden, de számomra a legkülönösebb mégis a selmecbányai E betű volt. Csontváry festményét ugyanis régóta ismertem, de nem értettem, mi a fenét keres az a jel ott a képen. Kicsit olyan volt, mintha csak utólag pingálták volna rá.

Később tudtam csak meg, hogy az az Erzsébet királyné emlékére készített jel tényleg ott volt akkoriban: egyszerűen egy ilyen alakú irtást készítettek az erdészek a hegyoldalba. A népszerű királyné 1898-as halála után több helyen is állítottak neki emléket Magyarországon, de már életében is egy csomó minden felvette a nevét (Erzsébetváros, Pesterzsébet, Erzsébet-kilátó stb.). A sok szobor, park és miegymás mellett azonban talán ez volt a legfurább.

A selmecbányai E betűt amúgy nem hagyták tarra vágva, állítólag vörösfenyővel ültették be. Ez egy lombhullató faj, így ősszel gyönyörűen kirajzolhatta az emlékjelet. Az alkotás hossza 115 méter, alsó szára 55 méter, középső szára 25 méter, bordaszélessége mindenütt 15 méter volt.

Szomorkodtam is a már említett posztban: kár, hogy csak festményen maradt fenn ez az élő emlékmű, ám Buszke Utod most odakommentelte, hogy bizony van róla fotó is. Mégpedig egy 1916-os kiadású képeslapon. Ezen szemmel láthatóan sehol nincsenek vörösfenyők, csak az irtás. Szóval vagy a fénykép régebbi, vagy újra tarvágással erősítették meg a jelet a tízes években.

Selmecbánya, Erzsébet-emlék E Kisiblyén, 1916
Selmecbánya, Erzsébet-emlék E Kisiblyén, 1916
Fotó: postcards.hungaricana.hu

Nagyon megörültem találatnak több okból is. Először is, mert milyen jól néz már ki. Aztán meg mert nagyon klassz dolog böngészni a Hungaricana selmecbányai képeslapjait, ahol olyan kincsekbe lehet botlani, mint ez a lepkeszárnyas menyecske. Harmadrészt pedig nagyon jó érzés, hogy egy hároméves poszthoz is érkeznek ilyen építő kommentek, hasznos infókkal.

Köszönöm!