Mennyit alkudhatunk most egy lakásra és mik a kilátások?

2016.01.11. 20:01

A Balla Ingatlanirodák újabb elemzéssel rukkolt elő a budapesti ingatlanpiacról, ezúttal azt vizsgálták, hogy mennyit lehet lealkudni egy-egy ingatlan vásárlásánál.

Röviden:

  • vevőként nem nagyon alkudhatunk,
  • a drágább családi házak kivételével,
  • a készpénzes vevő mindig is a legnagyobb király,
  • a CSOK azért megkeverheti a lapokat,
  • túlárazott lakásokat most sem egyszerű elsózni.

Kissé részletesebben lentebb.

Fordult a kocka

Pár évvel ezelőtt az ingatlanpiacon még a vevőknek állt a zászló. Tíz százalékot lealkudni a vételárból alapnak számított, és az egyéb feltételeket (pl. fizetési ütemezés) is nagyjából úgy alakíthatták, ahogy nekik a legjobban megfelelt.

Mára fordult a kocka, különösen a kapósabb lakások esetén.

Ha a vevők nagy merészen aláígérnek a hirdetési árnak, sanszos, hogy a pofájukba röhögnek az eladók.

Hiszen a vevők még mindig sorban állnak, egy jó lakásnál sok az olyan érdeklődő, aki hajlandó megfizetni a kért összeget. Sőt mostanában az is előfordul, hogy olykor felfelé indul meg a licit a vevők között egy-egy jobb adottságú lakásért.

Mi a pillanatnyi helyzet és mire számíthatunk?

A legújabb, keresleti trendek lapjárását is megkeverheti az új, rendkívül kedvezőnek tűnő állami támogatás, a CSOK. A Balla Ingatlanirodák szakértői szerint most így áll a bál:

A jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben ugyan még mindig maradt lehetőség az alkura, de lényegesen kisebb mértékben, mint korábban. Ez alig pár százezer forintot jelent például budapesti XIII. kerületben található, átlagos lakások esetén. A tíz százalékos alku már mindenképpen a múlté. Ennek ellenére persze akadnak, akik próbálnak alkudozni, de jellemzően csak 2-4 százalékkal tudják lefaragni az árat.

Azzal viszont nem árt tisztában lenniük az eladóknak, hogy a keresleti piac mára gyengébbé vált a néhány hónappal ezelőttinél.

Ez persze nem azt jelenti, hogy most sokkal olcsóbban lehetne vásárolni. Az elmúlt hetekben inkább előtérbe kerültek az újépítésű ingatlanok a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) és az újlakások csökkenő áfa-tartalmának köszönhetően. Ez pedig értelemszerűen nem kedvez a használt lakást eladóknak.

A családi házaknál lehet még komolyabban alkudni

Különösen a nagyobb értékű családi házak esetén.

Vagyis míg panel- és téglalakások piacán mindössze néhány százezres, azaz 1-3 százalék körüli alku a jellemző, addig a családi házak esetében ez akár 5 százalék is lehet. Azonban ezek az arányok is eltörpülnek a pár évvel ezelőtti 10-20 százalékos alkukhoz képest.

Túlárazva most sem könnyű elpasszolni a kégliket

Még a belvárosban sem, holott ott még mindig nagyon élénk a kereslet. A két belső kerületben legtöbben a 40-60 nm-es, 1,5-2 szobás lakásokat keresik, melyek lehetnek akár felújítandók, akár extrán felújítottak. Ugyanakkor az még a mostani keresleti nyomás mellett is jellemző, hogy a túlárazott lakásokat nehéz eladni.

Ezek vagy hosszabb ideig vannak a piacon, vagy 4-5 százalékkal az irányár alatt kelnek végül el.

Panelek is remekül pörögnek, ha kedvelt a lokáció

Például a közkedvelt József Attila-lakótelepen a metró közelsége és a gondozott parkjai miatt szinte alku nélkül veszik meg a jól beárazott lakásokat.

A készpénzes vevők vannak a legjobb helyzetben

Alku szempontjából szinte a honfoglalás óta nincs új a nap alatt. A legjobb helyzetben a készpénzes vevők vannak.

Amikor az eladónak valóban sürgős az értékesítés - vagyis nem akar heteket, hónapokat várni, míg a pénzéhez jut -, akár 5-10 százalékos árcsökkenést is elérhetnek. Ez azonban nem mindennapos eset.

A tulajdonosok nagy része tisztában van a jelenlegi piaci árakkal, 

ennek fényében hirdetik meg a lakásokat, és ha látják, hogy az kelendő, akkor nem hogy nem mérséklik annak árát, hanem még inkább felemelik.

Csókolom! Mit hoz a CSOK?

Kérdés persze, hogy mit hoznak az elkövetkező hónapok, hiszen a kormány által december közepén bejelentett új CSOK-szabályok miatt a kereslet eltolódhat az új lakások irányába, a 10-10 millió forintos lehetőség sokaknak beindítja a fantáziáját.

Az első hetek tapasztalatai is azt mutatják, hogy bizony jelentős mértékben megnőtt az érdeklődés az újépítésű ingatlanok iránt, ez pedig azt jelenti, hogy a használt lakások tulajdonosainak talán újra nagyobb mértékű alkukkal kell megbarátkozniuk, hiszen a vevők egy része - akik most már az új lakásokat keresik - kiesik az érdeklődők köréből, így pedig csökken a keresleti nyomás a használt lakások piacán.