Milyen klassz lenne filmvászonná alakítani egy dunai stéget!

Bár a Vízimozit nem díjazták a lebegő installációk pályázatán, de remek ötlet

2017.05.10. 11:50

Volt nem is olyan rég egy fővárosi pályázat, amire Dunán lebegő óriásinstallációkkal lehetett nevezni. Remek ötlet volt, a győztes nem is lett rossz, de valahogy nem születtek annyira erős anyagok. Legalábbis a díjazottak közül egyiktől sem esett le az állam.

Aztán nem sokkal a poszt megjelenése után Nagy Péter elküldte a saját pályaművét, amely semmit sem nyert. Na ettől egyből csettintettem: ez igen, ez klassz! 

vízimozi.gif
Fotó: Nagy Péter

Persze meg sem fordult a fejemben, hogy a zsűri merő gonoszságból nem válogatta be a legjobbak közé. Sokkal valószínűbb, hogy a megvalósíthatóságával akadtak gondok. A kiírt 12 milliós keretből aligha lehet annyira egyszerűen elkészíteni, ráadásul egy ilyen többfunkciós, mozgó berendezésnek nagyon sok feltételnek kell megfelelnie, aminek a részleteit sokkal alaposabban ki kell dolgozni, mint egy vízen lebegő műanyag installációét. Vagyis az ötlet klassz, csak épp túl mutat a pályázat keretein.

Ezzel együtt arra gondoltam érdemes megosztanom veletek is. Merthogy tök jó lenne egyszer leülni egy ilyen rakparti mozizásra! Főleg, ha megnyílik a közelben a Szabihíd. Egyszer még megtehetjük, hiszen az alkotó azt írta nekem: "Attól függetlenül, hogy nem nyert, előbb-utóbb tervezem megvalósítani". Úgy legyen! 

vízimozi.png
Fotó: Nagy Péter

A projekt este működhetne, egy BKK hajóállomáshoz kapcsolódva. Este, amikor már nem járnak a kishajók, és amikor már elég sötét van a vetítéshez. Napközben az egész hóbelevancot bele lehetne csomagolni a lecsukható mozivászonstégbe.

És hogy miket vetítsenek majd a Vízimoziban? Magyar rajzfilmeket mindenképpen, ha már ott a Főkukac szobra egy kőhajításnyira, meg ha már úgysem lehet megrendezni a dunai óriáslufi-parádét Kockásfülű Nyúllal, Grabowskival és Pom-Pommal.

EGY KIS KIEGÉSZÍTÉS: Mint arra többen is felhívtátok a figyelmemet, egy a fentihez nagyon hasonló stéges vízi mozi már működik is Budapesten, mégpedig a Római-parton. A Fellini az, kicsit bővebben itt olvashattok róla, még bővebben meg a Facebook-oldalukon.

Érdekel, mi minden klassz dolgot terveznek Budapestre? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!