Útbaigazítást kérő űrhajós szobrát állították fel Szentendrén

Meg egy terülj-terülj bevásárlókocsit. Az ef Zámbó-féle női ujj hűlt helyén

2017.07.03. 08:15
13 hozzászólás

Volt ugye Szentendrén A végtelen érintése nevű szobor, amit mindenki ismert, aki legalább egyszer járt már Szentendrén HÉV-vel. Nem, én sem tudtam sokáig, hogy így hívják azt a nagy női ujjat, amin egy kígyó tekeredik felfelé, de az persze egyértelmű volt, hogy ef Zámbó István alkotása. Aztán húsz év elteltével a szobor egyszer csak eltűnt, és tavaly az Erzsébet téren tűnt föl az Akvárium előtt

Kicsit szomorú voltam, még azután is, hogy megtudtam: a művész döntött így, merthogy az övé az alkotás. Számomra Szentendre egyik jelképe volt. Na de nem maradt sokáig üresen az a füves placc ott a HÉV-megállóval szemben. Sőt, ef Zámbóhoz is elég sok köze maradt. 

Először is, azt a területet, ott a Posta előtt menet közben elnevezték Bizottság-ligetnek, amit szépen fel is pingáltak az eltűnt szobor talapzatára. Aztán tavaly egy pályázatot írt ki a Ferenczy Múzeumi Centrum ugyanide, "street art, public art, illetőleg köztéri szobrászati projektek időszaki megvalósítására". A zsűrinek (hogy ne mondjam, bizottságnak) természetesen ef Zámbó is a tagja volt, na de nem is ez a lényeg, hanem, hogy Borbás Péter és Szentes Annamária OTTHON/talanság, valamint Szabó Ottó/Robotto: Az eltévedt űrhajós című műve nyert a pályázaton.

Az előbbit már fel is avatták a Múzeumok éjszakáján. A hivatalos leírás szerint  "A megidézett enteriőr foteljei utalnak a családra, a közösségre. A folyamatosan világító meleg fényű lámpa az otthonok melegét, tüzét idézi meg, míg a folyamatosan teli bevásárlókocsi a jóllakottságot, a jólétet szimbolizálja." Ahogy a képeket küldő Torma Tamás írta nekem: "a bevásárlókocsijából azóta is lelkesen elviszik a cuccokat, bizonyítva, hogy a kortárs művészet igen is, érdekli az egyszerű embereket".

Reméljük hasonlóan sikeres lesz a másik szobor, amit a hétvégén avattak. Mármint nem úgy értem, hogy elvisznek abból is dolgokat, hanem mondjuk lesz, aki elmagyarázza szegény eltévedt űrhajósnak, merre is van teszem azt az Elevenkert. 

Érdekel, mi épül a köztereinken? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?