Félig lebontott ház tetejére tervezett otthont magának

Építészotthonok 1.: Csomay Zsófia mutatta meg nekünk, hol él

2018.03.20. 09:11

Nem is olyan rég esett szó arról, hogy miért is klassz dolog megnézni egy építész, saját magának tervezett házát, hiszen mindig az a legőszintébb alkotása. A MOME Építészeti Intézete és az Urbanista közös sorozatában eddig a hallgatók munkáira koncentráltunk, most viszont az oktatókon a sor. Ez azért is izgalmas, mert láthatjuk, hogyan oldják meg a feladatot maguk a tanárok, hogyan működik a gyakorlatban az a tudás, amit átadnak a leendő építészeknek.

Elsőként tehát egy építészotthonba, mégpedig Csomay Zsófia otthonába látogatunk el.

Csomay Zsófia, akivel már a Ház+Mesterek sorozatban is találkozhattunk, nem csak azért fontos alakja a magyar építészetnek, mert a XX. században még csak igen kevés nő tervezhetett jelentős épületeket. Legismertebb munkája alighanem a Fő utcában álló, középkori romot körülölelő irodaház, melyet sokan úgy ismernek, mint a Linda sorozat rendőrszékházát (s melyet később szintén az ő tervei alapján korszerűsítettek). 

Én személy szerint azokat az emberléptékű alkotásait szeretem a legjobban, mint amilyen a Völgykúti ház Veszprémben - s mint amilyen az itt bemutatott épület a Várhegy oldalában.

Milyen házat tervez magának egy építész? Csomay Zsófia otthona

Tervezői munkája mellett azonban oktatói tevékenysége is jelentős, a MOME Építészeti Intézetének oktatójaként adja át tudását a következő építészgenerációnak.

Sorozatunk az Urbanista és a MOME Építészeti Intézetének együttműködésében, az NKA támogatásával készült. Ha érdekel az építészet, kövesd az Urbanistát a Facebookon!

  • Hírek
  • Személyi kölcsön