A fülbevalós betyár domborműve visszakerül a Kossuth térre

A MTESZ-székház aljában volt, egy étteremben kap majd helyet

2018.06.15. 13:58
2 hozzászólás

A Kossuth tér sarkán álló különös sorsú MTESZ-székház sorsát - mely leginkább arról ismert, hogy ennek az aljában volt a metróállomás - végigkövettük az Urbanistán. Az 1972-ben emelt, Pintér Béla tervezte modern irodaház a történetét itt foglaltam össze, amikor kiderült, hogy szeretnének kicsit ráncfelvarrást végrehajtani rajta. Ez aztán nem sokkal később bontásra módosult, a helyén a háború előtt tervezett homlokzattal építenek fel egy új irodaházat.

A lebontott épület nem volt igazán népszerű (bár van még jobban utált Pintér-mű is, a Hilton a Várban), de voltak olyan részletei, amelyeket azok is szerettek, akik esetleg gyűlölik a későmodern építészetet. Ilyen volt például a földszinten az ívesen kanyarodó lépcső, és mellette az a dombormű, amelyen egészen különös alakok láthatók.

A lépcsőt sajnos nem lehetett megmenteni, állítólag olyan speciálisan ide volt tervezve. Az íveket faragással alakították ki, vagyis értelemszerűen a korlát minden részét egy akkora márványdarabból nyerték ki, amibe belefért a forma. Meglepő nagyvonalúság egy szocialista irodaházban. De nem ez volt az egyetlen ilyen dolog.

A legeldugottabb helyeken és szinteken is értékes kőburkolatot tettek le, de amit legjobban elpazaroltak, az a ház legértékesebb része, a kilátás. A legfelső szintjét ugyanis beljebb húzták, így egy tágas terasz alakult ki - ahová nem lehetett kimenni, legfeljebb a karbantartóknak.

Na de vissza a földszintre! Ott állt ugyanis Boda Gábor Pillérrelief elnevezésű alkotása. A nevét onnan kapta, hogy az egyik tartópillért vonja körbe, mint valami hirdetőoszlop, de hogy mit is ábrázol pontosan, azt nem tudom. Sőt sokan mások sem, a Köztérkép adatlapján is csak tapogatóznak. (Viszont elég jól meg lehet nézni ott a részleteit.)

Az biztos, hogy különböző pásztorok és más mezőgazdasági munkát végző emberek vannak rajta, alul meg síró (!) állatok. Ott egy Pesth felirat, egy címer körzővel és gyaluval, egy 1695-ös dátum, és más furcsaságok. Ha valami misztikus filmben látom, hát rávágom, hogy kamu. Erre tessék itt van, és értetlenül állok előtte. Ha valaki tudja a megfejtést ne fogja vissza magát, ossza meg velünk!

Szóval erről az alkotásról lehetett tudni, hogy megmarad, hiszen jóval könnyebben adaptálható egy új helyszínhez, mint a lépcső. Csak azt nem tudtam, hova kerül. Aztán a minap kiposztoltam Instára a két évvel ezelőtt készült képeimet róla, mire Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője elárulta, hogy a relief helyben marad. Vagyis visszakerül az új épület aljába, ahol egy étterem fog működni.

Kíváncsi leszek rá! Amint további részelteket tudok meg az alkotásról vagy az új épületről, jelentkezem.

Érdekelnek a budapesti épületek? Kövesd az Urbanistát FacebookonTwitteren, vagy újabban akár Instagramon is.

A fülbevalós betyár és a csodálatos márványlépcső. . Két éve benn jártam a bontás előtt álló MTESZ-székházban a Kossuth téren. Áram már nem volt benne, a belső tereket nem lehetett fényképezni, de az aulát még igen. . A Pintér Béla tervezte ház lépcsője már nincs meg, Boda Gábor reliefjét hamarosan máshol állítják majd fel. . #ha2016banisinstáztamvolnamár #urbanistablog #hungary #budapest #modern #modernism #architecture #stairs #staircases_fireescapes #building #architectureporn #relief #statue #design #minimal #architecturephotography #travelblogger #travel #architecturelovers #retro #70s #demolished #urbex #abandoned #abandonedplaces #mik #rabbits #earring #marble #nofilter

Zubreczki Dávid / Urbanista (@zubreczkidavid) által megosztott bejegyzés,

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?