Érdekel, hogyan épült meg a világ legnagyobb városa?

Megtudhatod egy tokiói városépítésztől! Az Urbanista heti programajánlója

2018.11.08. 13:00

Hopp, mindjárt itt a hétvége. Most tényleg sokszínű a felhozatal a következő hét napra. Lesz benne könyvbemutató, kerekasztal-beszélgetés, ahol több menő építész lesz, mint asztalláb, aztán díjátadók, budai Bauhaus és erdélyi népi építészet. Sőt egy furcsa installációban zenekart is vezényelhetünk. Jó szórakozást.

Figyelem! Lusta disznó vagyok, nem vadászok külön programok után, csak azt rakom ki, ami szembe jön, vagy amit elküldtök nekem. Szóval ha szerveztek valamit, dobjátok át a linkjét az urbanistablog kukac gmail.com címre. Kösz!

11.09. péntek

  • Masami Kobayashi - Development Of Tokyo, BME K210, 14:00. A világhíres Kenzo Tange egykori munkatársa, a Tokiói Meiji Egyetem urbanista építész professzora mesél a munkáiról. Elég izgalmasnak ígérkezik, hiszen több nagyszabású projektben vállalt vezető szerepet nem csak Japánban, hanem Malajziától, Franciaországon és Afrikán át egészen az USA-ig. Sajnálom, hogy nem tudok elmenni, de mindenkinek csak ajánlani tudom. Bővebben.
  • Gottdank Tibor: Magyar zsidó építőművészek öröksége - könyvbemutató.  FUGA, 17:00. A tegnapi Komor-évforduló kapcsán hívták fel a figyelmemet a könyvbemutatóra, ami valószínűleg nagyon érdekes lesz. Már csak azért is, mert Saly Noémi méltatja a kiadványt. Az alcíméhez pedig (Lajtán innen és Lajtán túl), külön gratulálok. Bővebben.

11.10. szombat

  • Bauhaus 99.  Napraforgó utca, 14:00. Jövőre lesz 100 éves a Weimarban alapított Bauhaus (erről, mint ígértem bővebben is írok majd). Ennek kapcsán az iskola legfontosabb magyarországi emlékénél, a Napraforgó utcai kísérleti telepnél tartanak megemlékezést. (Az egyik frissen felújított házról annak idején én is írtam.) Kezdődik a Hosszúlépés ingyenes sétájával (amire sajnos időközben már minden hely elfogyott), majd 4-től rövid ünneplés után Ferkai András, a kor építészetének egyik legszakavatottabb ismerője tart előadást. A programot az 1931-es átadáskor készült film vetítésével zárják. Bővebben.

11.12. hétfő

  • Virtuálisan vezényelheted a lipcsei Gewandhausorchester zenekart. Dohány utcai zsinagóga előtt, 14:00-tól. Hogy pontosan hogy, azt nem tudom még, de ha jól értem, egy hatalmas kivetítőn láthatjuk a zenekart, amelyik Mahler 1. szimfóniáját játssza. Mégpedig olyan tempóban, ahogy mi dirigálunk. Számos országban zajlik egyszerre ez a szabadtéri kulturális akció, de a mi szívünkhöz mégiscsak közel áll, hiszen a darab bemutatója a pesti Vigadóban volt 1889-ben. Akkor Mahler maga vezényelt természetesen. Részletek itt.

11.13. kedd

  • Székely Élet-Terek. Faluképvédelem Hargita megyében, MÉSZ. Érdekes tablókiállítás nyílik sok fotóval az építészeti és tájépítészeti értékek megőrzéséről. Pénteken egy minikonferencia is lesz a témához kapcsolódva, amolyan hivatalos megnyitóként. Bővebben.

11.14. szerda

  • Decode kerekasztalbeszélgetés.  Faur Zsófi Galéria, 18:00. Ahogy arról a múltheti programajánlóban is szó esett, tegnap (vagyis november 7-én) nyílt meg a BORD stúdió különleges kiállítása, amelyben különböző művészeti ágak fiatal képviselői reagáltak az iroda építészeti projektjeire. Az ehhez kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésen elég menő felhozatal lesz: Závada Péter, Szabó Levente, Anthony Gall, Golda János, Kálmán Borbála, Etentuk Inemesit, Kukla Krisztián, meg persze a házigazda Bordás Péter. A műsorvezető Balázsy Panna lesz. Bővebben.

11.15. csütörtök

  • Budapest Építészeti Nívódíja 2018. FUGA, 14:00. A fővárosi díjak átadásával együtt egy kiállítást is megnyitnak a nyertes alkotásokról. Videós meghívó itt.

Érdekel az épített környezet? Kövess Facebookon, Twitteren, vagy Instagramon.