A köztévét bántsd, ne a köztévést

2015.04.14. 17:52 Módosítva: 2015.04.14. 18:17

A hírek szerint szombat este megtámadták a köztévé híradósát, Borsa Miklóst. Egy balatonfüredi étteremből sétált hazafelé, amikor valaki eléugrott, és „Most hazudj!” felkiáltással leütötte őt.

Borsa Miklós
Borsa Miklós
Fotó: Kollányi Péter

A támadónak, a kiáltásából ítélve, valószínűleg nem tetszik az a kaotikus, unalmas és manipulatív szar, amit most köztévének hívnak. Nekem se tetszik. És talán szeretné, ha a pénzünkből ennél sokkal értelmesebb köztévét nézhetne. Én is szeretném.

Mégis, amit a támadó csinált, az

  • egy ősemberhez sem méltó, kőbunkó dolog
  • tök veszélyes
  • teljesen felesleges.

Ezt talán sokan tudják maguktól is, de az a szomorú helyzet, hogy mindig vannak, akik hősként ünneplik az ilyen támadókat. Ősszel például, amikor a HírTV stábját vegzálták fizikailag a netadóellenes tüntetéseken, egész sokan voltak a tömegben, és otthon a kommentelők között is, akik ezen jót szórakoztak. Vagy mondhatom a saját példámat is: két éve a Jégbüfénél egy tüntetésen forgattam a kamerámmal, amikor odajött néhány szkinhed kinézetű ember, elkezdtek baszogatni, és egyikük egy, az öklére tekert lánccal úgy megütött, hogy öt darabba tört az orrom. És akkor is volt kommentelő, aki szerint ez a teljesen megtévelyedett ember hőstettet követett el.

Pedig az elég furcsa, ha a 21. században külön magyarázni kell, hogy konfliktusokat, nézetkülönbségeket ne erőszakkal próbáljunk megoldani. Röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy  az erőszaktól egészen biztosan mindenkinek rosszabb lesz, viszont nem biztos, hogy bárkinek is jobb lesz. Nekem például (alsó hangon) hónapokig rossz volt, amikor megvertek, a támadómnak pedig még évekig rosszabb lesz: (egyelőre felfüggesztett) börtönre ítélték. Ha pedig az erőszakkal rám vagy az Indexre próbált valamilyen nyomást gyakorolni, az tökre nem sikerült: az Index azóta is a legnépszerűbb portál, én pedig azóta is aktívan gyártom a kontentet. Ráadásul az orrom is kiegyenesedett.

A köztévé sem attól fog megváltozni, ha elkezdik megverni a dolgozóit. Ha Borsa Miklósnak esetleg elmenne a kedve a munkától (reméljük, erről szó sincs!), rögtön beállna a helyére más. Mindeközben épp a köztévé a legjobb példa rá, hogy a viták, az ellenállítások milyen erősek tudnak lenni. Régen született ilyen rövid idő alatt annyi kritikus cikk, paródia és mém, mint amit a köztévéről az elmúlt hetekben láttunk. (Csináltunk mi is parlamenti videót MTVA-stílusban, irtó vicces paródia-sorozatot indított a Dumaszínház, de ha valaki az #MTVA hashtagre keres a coubon, látja, hogy az internet népe is végtelen mennyiségben foglalkozik az MTVA szürrealitásával).

A jelenlegi köztévé megbecsülése a béka segge alatt van, nézettsége – akárhogy próbálja fényezni az MTVA – úgyszintén. Ebből is látszik, hogy ezek az eszközök  – az erőszakkal ellentétben – nem egyszerűen legális és civilizált megoldások, de hatásosak is. Nagy lendülettel belekotorják a köztévét abba a gödörbe, amit a tévé megálmodói saját maguk ástak. Ha innen ki akarnak jönni, el kell kezdeniük minőségi tartalmat, propaganda helyett valódi híradót gyártani. De addig is a legszigorúbban kell elítélni mindenkit, aki a kritika álarca alatt fizikai erőszakot alkalmaz. Erőszak helyett inkább szórakozzunk jól a paródiákon vagy magukon az eredeti műsorokon. Mert egyébként van min.