Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Nem azt mondták, Viktor!

000 1908Z1
2018.09.13. 09:23 Módosítva: 2018-09-13 09:48:30

Annak idején, amikor a durván elbukott vizitdíjas népszavazást Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökként megpróbálta nem bukásként megmagyarázni, az akkori koalíciós partnerének volt egy klasszikus mondata, miközben a süllyedő kormányfő beszédét nézte.

Orbán Viktor és politikája – a kizárólag szelektált kommentekre és kormányzati szakértőkre épülő, tényeket elhallgató nívódíjas beszámolók ellenére – hatalmas pofont kapott szerdán az EU-tól. Lehet itt jönni csalással, koncepciós eljárással meg Soros-zsoldosokkal, az történt, hogy az egész EU állampolgárait képviselő, demokratikusan megválasztott politikusokat tömörítő, leglegitimebb uniós fórumon egyetértettek azzal, hogy Magyarországon több ponton is sérülnek a klub szabályai. Nemcsak az örök ellenségek, azaz a kommunisták, a liberálisok vagy az előterjesztést megszövegező pártcsaládja (zöldek) mondták ezt ki, hanem az Európai Parlament (EP) jelentős többsége, beleértve a Fidesz európai pártcsaládját is.

Innentől kezdve két út van: vagy változtat és finomít a Fidesz a politikáján, úgy, hogy az megfeleljen az EU-nak hívott klub szabályainak, vagy a jövőre esedékes EP-választás kampányaként is folytatódik az a paranoiás, de választási győzelmeket hozó háborús retorika, hogy itt mindenki összefogott a magyarok ellen. A szerdai EP-döntés utáni első reakciókból jól latszik, hogy a Fidesz melyik utat fogja választani: folytatódik a harc, az ellenségkreálás, a sorosozás, csak egy dolog nem fog felmerülni: hogy nem a sok bolond jön szembe az autópályán.

És felesleges abban bízni, hogy a migránskérdést középpontba állítva jövőre majd egy Fidesz-barátabb Európai Parlament fog felállni. Lehet, hogy az arányok a jelenleginél is kedvezőbbek lesznek a Fidesznek, de szinte biztos, hogy az Európai Bizottság elnöke az a Manfred Weber lesz, aki az Európai Néppárt frakcióvezetőjeként eddig a Fidesz hatalmas barátja volt. És aki szintén megszavazta a Magyarországot bíráló jelentést. 

Az a helyzet, hogy amíg itthon a totálisan lebutított és demagóg bevándorlásellenességgel kétharmadokat lehet nyerni, a fékektől és kontrolloktól megszabadított kormánygépezet joggal gondolhatja azt, hogy teljesen rendben mennek a dolgok (nincs a buliban ugye olyan, aki ne ezt mondaná; mindenki más a hülye). Csakhogy az EU állampolgárait jelenleg képviselők döntő többsége szerint igenis komoly gondok vannak, amire már nem lehet egy sorosozással meg kizárólag a migránskérdésben létező ellentétekre utalva legyinteni. Mert, hogy a cikk elején említett, Gyurcsánynak szólt beszólást a szerdai történésekre aktualizáljam kicsit: nem azt mondták, Viktor.

Cikkünket alább kommentelheti az Index Facebook-posztja alatt:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?