Ingyenpénz a cigányoknak

2020.01.09. 18:55

Orbán Viktor a mai sajtótájékoztatóján zavarba ejtően mellébeszélt a gyöngyöspatai cigány gyerekek szegregált oktatása miatt megítélt kártérítésről, egyértelműen elítélve azt, hogy az "etnikailag meghatározó népcsoport tagjai nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül".

Amit mond, az nettó cigányellenes uszítás, amire miniszterelnök szájából az utóbbi évtizedekben Magyarországon nemigen volt példa.

De legyünk jóindulatúak, és tételezzük fel, hogy Orbán nem jól kalkulált számításból beszélt, hanem pusztán súlyos tudatlanságból, ezért egy gondolatkísérlet erejéig megpróbálok segíteni megérteni, miről van szó.

Tegyük fel, hogy Orbán Viktor a 2000-es években az amúgy teljesen egészséges és megfelelő képességű gyerekeit a körzeti általános iskolában évről évre valamiért mindig olyan osztályba írathatta csak be, ahol a párhuzamos osztályokénál gyengébb képesítésű tanárok tanítottak, rosszabb feltételek között, alacsonyabb óraszámban, a tanulókra kevesebb figyelmet fordítva.

Az osztályteremben töredezett volt a tábla, sokszor kréta sem volt, a gyerekeknek kevés tankönyv jutott, gyakran a fűtés sem működött, a folyosón nem találkozhattak a többi gyerekkel, a tornatermet és az uszodát nem használhatták, nem mehettek az iskolai bulikba, osztálykirándulásokra.

Orbán gyerekei többször megbuktak, nem mind tanultak meg rendesen írni-olvasni. Továbbtanulni, szakmát szerezni, öngondoskodóvá válni esélyük sem volt, és azóta is segélyen meg közmunkán tengődnek. Időnként a törvénnyel is meggyűlik a bajuk.

Orbánék hiába próbáltak fellépni az igazságtalanság ellen, csak hitegették, kinevették és elhajtották őket, ahogy a többi érintett szülőt is. Aztán a gyerekek sorsára felfigyelve segítő szándékú emberek és szervezetek megpróbáltak közbeavatkozni. Szóltak az iskolának, a fenntartónak, a fenntartó törvényes működését felügyelő hivataloknak és a minisztériumnak, hogy ez így igazságtalan és törvénytelen.

Ám továbbra sem történt semmi.

Végül kénytelenek voltak bíróságra menni. Az igazságtalan iskolai elkülönítés kezdete után 15 évvel a bíróság az időközben felnőtt Orbán-gyerekeknek és társaiknak, összesen több mint 60 embernek fejenként és tanévenként 500 illetve 300 ezer forintos kártérítést ítélt meg jogerősen. Csakhogy az iskola fenntartói és az állami hivatalok máig vitatják, hogy a gyerekeknek kártérítés jár, és még 2020-ban sem tettek le róla, hogy valahogy megfordítsák a per kimenetelét.

Azt hiszem, Orbán Viktor ebben a helyzetben joggal sérelmezné, ha Magyarország miniszterelnöke nem az ő családja és a többi érintett pártját fogná, hanem ország-világ előtt felvetné, hogy mivel nem dolgoztak meg érte, a gyerekeinek ez a pénz nem jár, és igaza van a környezetükben élőknek, akik kifogásolják, hogy míg nekik éveket kell dolgozni ennyi pénzért, Orbánéknak az az ölébe hullik. Pusztán azért, mert ők Orbánék.