Nem a disznó a hibás – gondolatok a műhús betiltását illetően

h08
2024.01.31. 15:30

Nagy István agrárminiszter pár napja jelentette be Facebook-posztjában, hogy Olaszország példáját követve hazánk is vizsgálja a műhús betiltását. Szerinte a szintetikus húsok szabályozásának kérdése Magyarország uniós elnökségének napirendjén is szerepelni fog, amiről széles körű társadalmi párbeszédet fognak folytatni a témában. A hazai sajtó már korábban írt arról, hogy az olasz parlament 2023 novemberében tiltotta be a laboratóriumban, őssejtből tenyésztett hús és az abból származó készítmények gyártását és forgalmazását, ami viszont – nagyon helyesen – a vegán húspótlókat nem érinti.

A miniszteri közleményre reagált Donáth Anna a közösségi oldalán. A Momentum elnöke szerint „a műhús egyszerre biztosíthat élelmiszer-biztonságot, fenntarthatóságot és adhat lökést az etikus állattartásnak”. Meglátása szerint, ha a magyar kormány azt fontolgatja, hogy betiltja a műhús gyártását és forgalmazását, azzal nagyjából a géprombolás útjára lép. „Mi lesz a következő? A műanyag?” – aggódik Donáth.

A magyar kormány agrárpolitikáját a fenntarthatóság, így a klímavédelem területén is az LMP – Magyarország Zöld Pártja határozottan bírálja, de a szintetikus húsok hazai gyártásának és elterjesztésének támogatásával mi sem értünk egyet, több okból kifolyólag.

Sem a termelő gazdákat, sem a legelésző haszonállatokat nem akarjuk eltüntetni a magyar tájból. A megfelelő állattartás, indokolt mértékben, ökológiailag inkább pozitív.

A hagyományos legeltetés kiszorítja az özönnövényeket, növeli a biodiverzitást, és csökkenti az árvízkockázatot. Sajnos Nagy István képmutató nyilatkozatai ellenére a kormány sem tesz meg mindent a fenntartható állattartásért, mivel a most uralkodó iparszerű, nagyüzemi, koncentrált állattartás inkább állat- és környezetgyilkos az általunk preferált kisüzemi, extenzív tartáshoz képest. Az általunk elfogyasztott élelmiszer is az ökoszisztémánk és a szerves anyagok helyi körforgásának része. A nagyüzemi és globalizált élelmiszerelőállítás az egyik fő oka az ökológiai válságnak és hatodik nagy kihalási hullám gyorsulásának. Pedig az élelmiszer-előállítást úgy is lehetne csinálni, hogy ne pusztítsa az ökoszisztémánkat, ne csökkentse a biodiverzitást, hanem épp ellenkezőleg, a megoldás része legyen. 

A Momentum javaslata műhúsügyben tipikusan neoliberális, technokrata, zöld álmegoldás:

  • Szuper lehetőség arra, hogy a nagyvállalatok újabb pénzeket húzzanak le.
  • Élelmiszerbiztonság helyett tovább korlátozza az élelmiszer-önrendelkezésünket, a nemzeti szuverenitásunkat, mert marhát tarthatsz az Alföldön, viszont szürkemarha-műhúst nem fog még Csányi Sándor sem gyártani a Bonafarmon, nemhogy a magyar kisgazda. Majd megveszi a Bayertől vagy valamelyik kínai óriástól a szabadalmat, aki megengedheti magának.
  • Újabb remek terep lesz a GMO-s alapanyagok használatára. (Az EU-ban már jelenleg is engedélyezés alatt áll egy egyelőre növényi eredetű, de már génmanipulált alapanyagot tartalmazó burgerműhús.)
  • Szépen beleillik abba a jelenlegi gazdasági rendszert a szakadék széléig támogató marketingbe, hogy nem kell mást csinálnod, csak átülsz az elektromos autódba, műhúst eszel bioavokádóval a McDonald'sban, amit napelemes tengerjárók szállítottak ide, és megoldottuk az ökológiai válságot. Ugyanúgy fogyassz, utazz, egyél minden nap póthúst, a lényeg, hogy pörgesd a gazdaságot?!
  • Ráadásul a műhús előállítása 4-25-ször nagyobb szén-dioxid-lábnyommal rendelkezik, mint a marhahúsé.
  • A nyugati, gazdag féltekén messze túlfogyasztunk húsból (is). Az ember alapvetően növényevő, csak kiegészíti a táplálkozását állati eredetű fehérjékkel. Nem csak butaság, környezetszennyező, de egészségtelen is a túlzott húsfogyasztás.

Egy valódi, rendszerkritikus zöldpárt álláspontja egyértelmű (és ez különbözteti meg a technokrata, zöldre festő pártoktól): ne fogyassz feleslegesen! Az élelmiszernél ez azt jelenti, hogy egyél kevesebb húst, ezen belül egyél minél inkább hazai forrásból egészséges és természetes élelmiszert. A mi válaszunk az, hogy kevesebb és megfelelő forrásból származó hús elegendő. Az ember természetes étrendje nagyrészt növényi, némi állati fehérjével kiegészítve. Zöld az, ami a természetben létező, organikusan kialakult, és nem az, amit laboratóriumban gyártanak. Nincs szükség sem olcsó tömeghúsra, sem in vitro előállított műhúsra, amiről majd ugyanúgy kiderül, hogy van kockázata, mint ahogy a legtöbb nem természetes élelmiszerről; ez mindig lelepleződik idővel. 

A politika feladata biztosítani számunkra, hogy az egészséges és szelíd technológiákkal előállított élelmiszer elérhető legyen mindenkinek fizikailag és anyagilag, ne pedig a gazdag elit kiváltsága legyen az egészséges táplálkozás.

A politika arról gondoskodjon, hogy a marketingpiac, a nagyvállalatok propagandatevékenysége úgy legyen szabályozva, hogy ne a profitmaximalizálást támogassuk a fogyasztói döntéseinkkel, hanem a saját egészségünket.

Szerintünk a vegyipari lobbi támogatása nem a politikus feladata. Bár látjuk, hogy az EU-ban ez elég magas szinten divat. A műhúsról is igyekeznek megmagyarázni, hogy a klímaválság és éhínség elleni küzdelemhez az atomenergia, a GMO és a glifozát mellett erre is nélkülözhetetlen szükségünk van. De valójában nincs!

Magyarország adottságai kiválóak, messze el tudjuk látni nemcsak magunkat, de még az EU-n belül is tudunk szállítani. Értékes génbankjaink vannak, kiváló legelőink (ezek mennyisége még akár nőhet is, ha visszaadunk némi teret a víznek a tájban). A rossz tartástechnológiáért, a profitcentrumért, a helytelen táplálkozásért, a globális túlnépesedésért nem a disznó és a marha a hibás.

A műhús az egyik alibi és egérút arra, hogy miért nem szükségszerű és sürgető létkérdés a mezőgazdaság biológiai alapjainak és természetes termelési feltételeinek, erőforrásainak azonnali megvédése. Mint a régi Eötvös Cirkusz zenebohóca mondaná: „Van másik!”

A természetes biológiai folyamatok és a hagyományos termelési kultúrák kiiktatásának nem sok köze van a valódi ökológiai és fenntarthatósági szemléletű gondolkodáshoz, az élelmiszerbiztonsághoz, de a klímavédelemhez sem, főleg a fetisizált helyettesítők masszív és elrettentő ökológiai lábnyoma miatt. A műhús kapcsán is olyan érzésünk van, hogy az emberiség (pszichológiai és biológiai) leszoktatása folyik a teremtett világról, a Föld nevű bolygóról.  Az ember bármit és mindent is kitalál, csakhogy az eddigi fenntarthatatlan életmódját fenntartsa. Műhús, műfű, műtermészet, műminden, és jön a bedőlés... Donáth Annával ellentétben mi sem a műhúst, sem a műanyagot nem tartjuk zöldnek. A legjobb megoldás mindig a legtermészetközelibb megoldás.

A szerzők: Szendefy Mária, az LMP Országos Elnökségének tagja és Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP agrárpolitikai szakértője.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. 

(Borítókép: Disznóvágás Héhalmon 2015. április 25-én. Fotó:  Barakonyi Szabolcs / Index)