2024. június 26. 18:00
Szlovákia 1
Románia 1
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna 0
Belgium 0
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00 ÉLŐ
Georgia 1
Portugália 0
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00 ÉLŐ
Csehország 0
Törökország 0

Dobrev Klára: Nem akarunk másodrendű európai polgárok lenni, akkor sem, ha a jobboldal ezt nevezi szuverenitásnak

DSC1747
2024.06.07. 07:26

Látom, hogy még a választási kampányban is van valami, amiben minden jobboldali párt egyetért, akár kormányon, akár ellenzékben van. Ez az a gondolat, hogy az EU valami külső hatalom, úgynevezett „Brüsszel”, ami ráerőlteti az akaratát a magyarokra, hazánknak pedig meg kell küzdenie a szuverenitásért. Akár Orbán Viktor, akár Toroczkai László, akár Magyar Péter beszél az EU-ról, ez állandó elem, ahogy az is, hogy az általam képviselt Európai Egyesült Államok csak valami lázálom, ami soha nem fog megvalósulni.

Pedig a valóság ennél sokkal kijózanítóbb:

Európai Egyesült Államok mindenképpen lesz, csak lehet, hogy nélkülünk.

Mert bár igaz, hogy a magyar belpolitikában csak én és a DK–MSZP–Párbeszéd listája képviseli az erős, szociális Európát, az európai politikában ennek elsöprő többsége van a Néppárttól a Szocialisták és Demokratákon át a zöldekig bezárólag. Európa ma feltartóztathatatlanul halad az Európai Egyesült Államok felé, hiába dugja homokba a fejét a teljes magyar jobboldal. Ebbe az irányba mutatott már a közös pénznem, az euró bevezetése is, ebbe az irányba mutatott az Európai Ügyészség felállítása is, és a világjárvány által kikényszerített közös vakcinabeszerzés. A közös európai hitelfelvétel csak még nagyobb lendületet adott neki, hát még a háború. Európa – mint minden válság idején – fejlődik és egyre egységesebb lesz, ilyen mérföldkőhöz érkeztünk újra.

A valódi veszély Magyarországra nem az erősebb EU, hanem éppen az, hogy mi, magyarok kimaradunk belőle. Pedig, ha van olyan nemzet, amely megérdemelné, hogy ott legyen, azok mi vagyunk, hiszen a legtöbb magyar ma nem érezheti magát európainak, amikor megkapja a fizetését, a nyugdíját, vagy amikor bemegy egy magyar kórházba, iskolába. Elmúltak azok az idők, amikor a környező országokban még irigyeltek minket. Bérekben minden szomszédunk előttünk jár már, legutóbb a románok hagytak le minket. Pedig nem dolgozunk sem rosszabbul, sem kevesebbet, mint más európaiak, mégis az EU második legrosszabb fizetését visszük haza, és hasonló a helyzet a nyugdíjakkal is. Mi ezen akarunk változtatni, ezért képviseljük azt az erős Európát, amely garantálni tudja minden polgárának, hogy ne csak a jogai legyenek európaiak, hanem a lehetőségei is.

Én azt látom, hogy 

a jobboldal nagy szuverenitásharca két dolgot hozott Magyarországnak: lecsúszó, egyre nehezebben megélő magyarokat, és mesés luxuséletet élő, törvény felett álló korrupt politikusokat.

Igaz, ami igaz, az Európai Egyesült Államok nemcsak az elsőnek, hanem a másodiknak is véget vetne. Érthető Orbán Viktor ellenállása, az erős Európa a lopás végét jelentené. Nekünk viszont az életet, a jövőt. Végre eljuthatnánk oda, ahová az EU-csatlakozáskor indultunk, vagy hittük, hogy indulunk. Teljes jogú európai polgárok lehetnénk, akik nemcsak földrajzi vagy geopolitikai értelemben európai polgárok, hanem megélhetésükben, lehetőségeikben, az egyszerű hétköznapok szintjén is.

Én azt mondom, hogy ne érjük be kevesebbel; se a felével, se a negyedével, hanem akarjuk az egészet. Ragadjuk meg a lehetőséget, amíg tudjuk, és küldjünk olyan képviselőket az Európai Parlamentbe, akik egyértelművé teszik, hogy a magyarok ott akarnak lenni az Európai Egyesült Államokban. Mutassuk meg, hogy nem akarunk másodrendű európai polgárok lenni, akkor sem, ha a jobboldal ezt nevezi szuverenitásnak. Ezért kérek mindenkit arra, hogy vasárnap szavazzon a DK–MSZP–Párbeszéd közös listára!

A szerző a DK–MSZP–Párbeszéd EP-listájának vezetője.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

(Borítókép: Dobrev Klára 2024. április 14-én. Fotó:  Tövissi Bence / Index)