Odavág a teljes idei GDP-nek az agráriumot sújtó aszály

D KOM20240813014
Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője
2024.09.02. 21:07

A második negyedéves GDP-adatok csalódást keltők voltak, az első negyedévhez képest nem tudott bővülni a hazai gazdaság, végül 0,2 százalékos visszaesést mért a Központi Statisztikai Hivatal. A gyenge adatot elsősorban az ipari termelés visszaesése okozta, azonban a mezőgazdaság teljesítménye is kockázatot jelent az idei évi GDP-jének alakulásában.

A rendkívül száraz, aszályos időjárás miatt augusztus elejére már 75 ezer hektárra jelentettek aszálykárt a gazdák, ebben elsősorban a kukorica- és a napraforgótermés érintett. Aszály szempontjából a 2022-es év volt a legrosszabb az elmúlt 48 évben, akkor összességében 28 százalékkal csökkent a növénytermesztés volumene 2021-hez képest, majd 2023-ban a kedvező időjárás miatt 44 százalékkal bővült. Az idei évben várhatóan ismét visszaesés lesz az agráriumban, miután az első negyedévben stagnálás volt a tavalyi év első negyedévéhez képest.

A gabona mellett a száraz időjárás a jövő évi gyümölcstermést is jelentősen érintheti, mivel a következő hetekben zajlik az úgynevezett rügydifferenciálódás, mely befolyásolja a jövő évi gyümölcsvirágzást.

A mezőgazdasági károknak az idei évi GDP-jére gyakorolt negatív hatásait egyelőre nehéz számszerűsíteni, de a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat a GDP termelési oldalának 3,5-4,0 százalékát teszi ki, így amennyiben a 2022-es visszaesés mértékének 50 százaléka realizálódik, az összességében 0,4-0,5 százalékkal húzhatja vissza a teljes idei évi GDP-t reálértéken.

Jól látható, hogy a szektorban erőteljesek a külső tényezők által okozott kockázatok, a Budapesti Értéktőzsde áruszekciója viszont lehetőséget ad ezen kockázatok jelentős csökkentésére. A hazai parkett áruszekciójában a 2021-es indulás óta két minőségű búzára, fenntartható takarmánykukoricára, árpára, repcére és napraforgóra lehet határidős ügyleteket kötni, majd a magas olajsavtartalmú napraforgó is bekerült a kötési lehetőségek közé. Az áruszekció indulásának évében közel 80 ezer tonna árura született ügyletkötés, míg 2022 első 9 hónapjában már 100 ezer tonna felett cserélt áru a szekcióban.

Sajnos a 2022 nyarán bekövetkezett komoly aszály miatt – aminek következményeként kukoricából és napraforgóból importra szorult az ország – 2022 őszétől a 2023-as új termés megjelenéséig a forgalom drasztikusan visszaesett. A tavalyi termés szerencsére jól alakult Magyarországon, ennek köszönhetően 2023 nyarától az év végéig, fél év alatt majdnem sikerült elérni lekereskedett mennyiség tekintetében a teljes 2022-es év mennyiségét. Az idei év első hat hónapja alapján elmondható, hogy az áruszekció mind mennyiségben, mind kötésszámban visszatért a növekedési pályára. Két évvel ezelőtt minden termény esetében bevezették az opciós kötési lehetőséget, és a tapasztalatok alapján egyre többen ismerik fel az ebben rejlő kereskedési, árubiztosítási lehetőségeket, ami a forgalomban és az ajánlatok számának növekedésében is megfigyelhető.

Az elmúlt 3 év megmutatta, hogy a magyar agrárium szereplői részéről van igény egy jól működő árupiacra, és remélhetőleg egyre többen ismerik fel, hogy e gyorsan változó piacon az áruszekció mindenki számára lehetőséget ad – legyen az termelő, végfelhasználó vagy pénzügyi befektető –, hogy a pozícióját előre lefedezve biztonsággal tudjon a fő tevékenységére koncentrálni.

A szerző az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

(Borítókép:  Aszállyal sújtott napraforgótábla Vámosgyörk közelében 2024. augusztus 13-án. Fotó: Komka Péter / MTI)