Két dudás küzd egy csárdában

D MTI20240917003
2024.09.23. 08:13

Vége van az ellenséget a középpontba állító kampányolásnak. Helyette a kormányzati teljesítmény és a kormányzó képesség kerül majd a 2026-ig tartó kampány középpontjába.

A Fidesz és az Orbán-kormány új helyzetbe került. Az ellenségképzés már nem lesz hatásos. Nem lehet újabb migránsozós támadást indítani. Gyurcsány Ferenc mint mumus kifújt. És mi köze lehet Soros Györgynek Magyar Péterhez?

A változás oka az ellenzéki dinamika megváltozása. Az ellenzéki választók többsége a Tisza Pártot támogatja. A párt élén pedig egy roppant tehetséges buldózer politikus áll. Egy pártvezetőnek a kampányban szuflára, dinamizmusra és érzékenységre van szüksége. Magyar Péter remekel ebben a szerepben. Azt hozza, amit ez az időszak kíván.

Minden korábbi kampányban Orbán Viktor nagy tehetséggel alkalmazta a terelést. A választók figyelmét sikeresen terelték el a kormányzati teljesítményről más témák felé. A mostani helyzet azonban gyökeresen más lesz.

A 2026-os kampány az Orbán-kormány teljesítményéről szól majd. Semmilyen más nem téma írhatja ezt felül.


Magyar Péter az első ellenzéki politikus, aki a kormány kritikájával sikeresen befolyásolja a közvéleményt. A magánzó ellenzéki politikus leelőzte Orbán Viktort az árvízi helyzet tematizálásában. Gyorsabb, tettre készebb volt. Előbb beszélt arról, hogy a vízügyesek keveset keresnek és ezt nem szabad így hagyni.

A kormányfő mindig egy nappal később jelent meg mind a két témában. Hallatlan változás állt be: a kormányfő követte az ellenzéki vezetőt és nem fordítva. Emberemlékezet óta nem láttunk ilyet.

Nem először történt meg ilyesmi. A szakpolitika eddig mindig unalmas témának számított. Már nem az. Magyar Péter kórházi videós túrája reagálásra késztette a kormányt. Magyar az embereket foglalkoztató ügyet alakított ki a pocsék helyzetben levő kórházakból. Hiába mondta a kormány, hogy nem mindenütt ilyen rossz a helyzet, Magyar Péter uralta a témát.

Orbán Viktor mindent megtett, hogy az egészségügy és az oktatás eldugott téma maradjon. 14 év után ezt a stratégiai sikert Magyar Péternek sikerült először felülírnia.

2024-re a kormány kedvenc mumusai kifújtak. SorosGyurcsányMigránsBrüsszel mint témacsokor kifulladt. Ukrajna és az ukrán háború még érdekes, de Magyar Péter következetesen tartózkodik minden olyan megszólalástól, amelyet ki lehetne forgatni. Következetesen tartózkodik minden olyan témától, amely segítene a Fidesznek. A fentieken felül nem áll bele az LMBTQ témába, nem szidja Oroszországot, s csak személyes jelenléte gesztusával nyit Iványi Gábor felé, egy kép erejéig, de róla beszélve távolságtartó.

A nemzetközi klíma is megváltozott

Az EU-bizottság egy harcias héját szeretne kinevezni a bevándorlási biztos posztjára. Franciaország és Németország keményebb fellépést ígér a bevándorlókkal szemben, a schengeni szabad határok sírásója címet érdemli ki a legtöbb nemzeti jövedelmet termelő ország politikai vezetése.

Orbán Viktor jogosan és diadalmasan ünnepelhetné ezeket a fejleményeket, hiszen mára az európai fősodor részévé vált az a szemlélet, amelynek alkalmazásáért 2015 óta erős kritika éri, s amely vélemény erőteljes alkotóeleme a személyét és Magyarországot ért informális és formális elhatárolódás.
De a magyar kormányfő ezt a diadalát már nem arathatja le, mert már nem egyedül dominálja a hazai politikai életet. A csárdában ugyanis már két dudás muzsikál. Már nemcsak Orbán Viktorra figyelnek az emberek, hanem Magyar Péterre is.
Innentől kezdve a kormány teljesítménye kerül majd a középpontba.

Orbán Viktornak most először kell majd arra válaszolnia, hogy miért olyan politikai döntéseket hozott, amilyeneket, s miért nem döntött másképp.

Miért fizet ki a kormány 600 milliárdot az Orbán Viktorhoz személyükben is köthető milliárdosoknak – köztük családtagjainak – a kormányhivatalok költöztetéséért, s miért nem költi ezt a pénzt az egészségügyi szakdolgozókra? Miért épül a Belgrád–Budapest-vasút, miért nő az államadósság, ha abból a NER épül és nem az ország polgárai? Amíg Orbán Viktor mágusnak látszott, simán költhetett 1000 milliárdot a repülőtér megvásárlására.

Magyar Péter erejét az jelentheti majd, ha képes lesz megfogalmazni egy másik kormányprogramot. Ahol nem a jelenlegi szempontok szerint, hanem a választóknak jobban tetsző módon költik el Magyarország jövedelmét. A kórházak, a MÁV problémáinak feszegetésével ezt a munkát végzi el.
Ma már a kormányzóképesség érzetének a befolyásolása a célja az ellenzéki vezetőnek. Az Orbán-varázslatot a kormány rossz politikai döntéseire való rámutatással és a közszolgáltatások elhanyagolásának következményeivel oszlatja el, a maga szempontjából sikeresen, hiszen nő a támogatottsága.

A Fidesz által befolyásolt média eddig sikeresen segítette a miniszterelnököt. A mumusok sulykolásában és a kormányzat tematikájának támogatásában jól működött ez a modell. Egyszólamúak lehettek egy alig hallhatóan tátogó ellenzéki nyilvánossággal folytatott harcban.

Magyar Péter sikere azonban diszkusszívvá tette a politikai nyilvánosság terét. Erős érzelmi hatással, éles gesztusokkal nyert magának közönséget, amely benne megtalálta a vezetőt, aki hatásosan megfogalmazza azt a kritikát, amelyet magukban éreznek.

A kormányzatnak és a jobboldali médiának ezentúl érvelnie kellene. Ebben pedig nincs nagy gyakorlatuk.

A Partizánban megszólaló agrárminiszter csak azt tudja mondani, hogy a tárcája mindent megtett, ami a dolga. Az árvízvédelem azonban nem az ő felelőssége. Nagy István miniszter jól kommunikál, nyitott személyiség, nem lehet őt azzal vádolni, hogy bukdácsol a nyilvánosságban. Arra azonban nem készítették fel, hogy tárcája szűk keretein túl is beszélni tudjon a kormány nevében. Ez a példa mutatja, hogy a kormányzat kommunikációs szakapparátusa a „nyitás” politikáját még nem tudja alkalmazni. A kormányzati média központilag irányított, ezért ebben a Rogán Antal által vezetett központnak kell megtalálnia az új módszereket. És miután az Orbán-világban minden központilag irányított és politikai megfelelésre épül, ezért sok-sok területen lenne szükség áthangolni a kormányzat politikai működését.

Nem véres harcosokra, hanem felkészített profikra van szükség. Kedve és ereje annak van harcolni, akit erre felkészítettek. Ehhez a háttérben, az agyközpontban, ahol az orbáni politikát kialakítják, a gondolkodás megváltoztatására van szükség.
Ha a felkészítés nem sikerül, akkor a Kötcsén meghirdetett irányváltás sem sikerül majd és Magyar Péter is tovább erősödik majd. A vége pedig a Fidesz számára vereség lesz.

A szerző volt újságíró, ma üzleti coach.
A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

(Borítókép:  Orbán Viktor a Lajta menti árvízvédelmi munkálatokat ellenőrzi Hegyeshalom térségében. Jobbról Nagy István agrárminiszter, balról Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója  2024. szeptember 17-én. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)