Ha én Demcsák Zsuzsa tanácsadója lennék

2007.04.02. 00:07

Az életben nem fizettem még úgynevezett netes tartalomért, mert ami nincs meg a Torrenten, az nem érdemli meg, hogy pénzért letöltsék. De most nem álltam meg, hogy ki ne csengessek emelt díjas sms formájában nettó 240 forintot azért a Political Capital által jegyzett tanulmányért, amely már tavaly augusztusban bátran az emelt díjas célközönség szemébe vágta, hogy a blogolás kétélű fegyver.

Bár a Hírszerzőn megjelent tanulmány címe pontosan az, hogy "Gyurcsány-blog: a kétélű fegyver", gyanítottam, hogy többről lesz itt szó, mint Gyurcsányról, és hogy általános érvényű tanulságokat is bőven le lehet majd vonni belőle, mindannyiunk okulására. Két Népszava árát feltétlenül megéri.

A blogolás kétélű fegyver.
Mit ad Isten, így történt. Anélkül, hogy elárulnám az összes levonható általános érvényű tanulságot (akit érdekel, 240 nettó), íme a tanulmány tételmondata: "A blog tehát kétélű fegyver: alkalmazásakor mérlegelni kell: nem biztosít-e nagyobb támadási felületet, mint amennyi hasznot hoz a kommunikációs mozgástér bővítésével."

Ki gondolta volna? Hát például szegény Demcsák Zsuzsa biztos nem. Mint ismeretes, Demcsák alig egy hete valószínűleg azért volt kénytelen lemondani a kormányszóvivőségről, mert hülyeségeket írt a blogján. Vagy őszinte volt, ami ebben az esetben még rosszabb. De ha szegény Demcsák még időben hozzájut ehhez a tanulmányhoz, kétszer is meggondolja, hogy bővítse-e önnön kommunikációs mozgásterét, vagy bícseljen tovább a homokos parton különböző színű és szabású horgolt bikinikben, egyszerre hozva ezzel elérhető közelségbe a thatcherizmus rémét és ejtve lassan gyógyuló sebet az amúgy is vérző nemzettesten. Meglepő ugyan, hogy új világhálós kifejezési forma kell ahhoz, hogy valaki felismerje: nem beszélhet összevissza hülyeségeket, dehát Demcsák lemondott, mielőtt kinevezték volna, nyilvánosan bocsánatot is kért, kalap, kabát, sőt inkább horgolt bikini, irány a bícs.

Szavazna ön olyan politikusra, akinek kedvenc együttese az Illés?
Kevesen sejtik azonban, hogy a Demcsák-ügy csak csepp a tengerben. Mélyen a vízfelszín alatt, ott, ahol már az örök csönd és sötétség uralkodik - hinnők! -, elszánt politikusok hadai róják rendíthetetlenül soraikat különböző blogokra, kommunikációs mozgásterüket bővítendő. Ahhoz, hogy ezt a rettenetet felfoghassa, mindenki tegye a szívére a kezét, és közben képzelje el, hogy most vasárnap lesznek a választások. Szavazna ön olyan politikusra, akinek kedvenc együttese az Illés, és aki egy t-vel írja azt, hogy "alkotot", ahogy az Dr. Becsey Zsolt Európai Parlamenti Képviselő Munkanaplójából (értsd: blogjából) kiviláglik? Talán ha Flipper Öcsi félmeztelen portréjával tapétázta volna ki a budi ajtaját. Belülről. Akkor talán. Vagy szavazna olyan politikusra, akinek legnagyobb gondja, hogy a helybéli kutyák lehugyozzák a háza kerítését, és hogy bőgetik a fiatalok a motort a lakótelepen, mint a salgótarjáni, SZDSZ-es Ercsényi Ferinek? Esetleg szavazna inkább olyan karrierbloggerre, akinek összesen négy árva posztot sikerült összehoznia, azt is tavaly, közvetlenül a választások előtt, mint a fideszes Pelczné Gáll Ildikónak? Vagy olyanra, aki diktafonra mondja Amőba nevű blogját, mint az az ember, aki végül megnyerte ugyanezeket a választásokat?

Ezen az alapon szegény Demcsák Zsuzsának rég miniszterelnöknek kellene lennie, minimum.

De ha ő lenne a miniszterelnök, akkor minimum én lennék a tanácsadója, és akkor természetesen azon nyomban megtiltanám neki, hogy gondolatait, érzéseit, tapasztalatait, vagy akár csak a napi eseményeket blogposzt formájában öntse ki a szívéből. Nem éri meg, Zsuzsa. Nézze csak meg, hová jutottak a többiek.

Szerencsére nem vagyok tanácsadó. Választó viszont vagyok. És választói szempontból ennek a blogdolognak egyetlen komoly tanulsága van: ha minden politikus, sőt köztisztviselő legalább olyan becsületesen, őszintén blogolna, ahogy Demcsák tette, napokon belül megtisztulna a közélet. A C típusú átvilágítás a blogoláshoz képest bölcsődei játékröntgen. Tessenek minél többet, minél bővebben, minél behatóbban, apró részletekbe menően blogolni! Egy egész nemzet lesz hálás érte.



  • Hírek
  • Hírek