Árpád
-2 °C
4 °C

Szopatás a határon

2006.07.24. 14:40

Mondhatni köztudott - noha észbontó érdeklődésre számot aligha tart -, hogy a magyar-ukrán határátkelőhelyeket a rendszerváltás óta az ottan átkelők kilencvenkilenc egész kilenctized százaléka dohányáru, szeszes ital és üzemanyag csempészésére használta, mivel ezek mind félannyiba sem kerültek Ukrajnában, mint a mi hazánkban. Ezzel a mindenkori magyar kormányzat tizenöt éven keresztül semmit sem tudott kezdeni, mert a marha nagy Audikon és Mercedeseken furikázó határon túli és inneni atyafiak zöme lényegében betartotta az előírásokat, és csak teli tanknyi benzint-olajat és két karton cigarettát szállított egyszerre - napjában ötször. A határőröket és a vámosokat ebből adódóan főként arra használták, hogy szotyolázzanak és beszélgessenek szolgálatban, ezáltal hosszú sorokat idézzenek elő, s ha már megakadályozni nem tudják a fél- és illegális áruforgalmat, legalább idegesítsék a bonyolítókat. Bónuszként meg is alázhatták őket, csendőrpertuval, foghegyről utálkozással, visszafordítással.

A határőröket és a vámosokat ebből adódóan főként arra használták, hogy szotyolázzanak és beszélgessenek

Az egyszerű utazót így egyszerre hergelték vámosok és csempészek, mert ugyan árva doboz Priluki sem rejtőzött a pótkerekében, mégis együtt szívott, együtt nevetett a mezőnnyel. Minden ember egyenlő.

Hanem tavaly ősszel minden megváltozott. A megoldás egyszerűbb volt, mint a legegyszerűbb pofon. Csak annyit kellett utasításba adni, hogy az amúgy is csigalassan dolgozó vámosok még lassabbra fogják. Novemberben Záhonyon keresztül sikerült visszajutnom Magyarországra két és fél óra alatt, úgy, hogy a sor nem volt hosszabb harminc autónál. Két sor közt egy hivatalos személy sétálgatott ráérősen, és nézett át minden járművet a legkomótosabb alapossággal. Ez azonban még nem volt több a kezdet kezdeténél.

Július 22-én kora délelőtt Beregsurányban már megtapasztalhattam, hogyan tökéletesedik a módszer. Tudni kell, a csempészek menet közben kihaltak, részint a lassúságból télre kerekedett húszórás várakozásokból fakadóan, részint, mert cigarettából már nem két kartonnal, csak két dobozzal hozhatnak, a kilométeróra állását és a tank tartalmának mennyiségét pedig feljegyzik, tehát sokszor fordulni nemcsak képtelenség, nincs is értelme. Ráadásul a rajtakapott csempész kocsiját is lefoglalhatják.

Szóval, az aktuálisan három sorban összesen nem állt több tizenöt autónál, tehát hatodikként estem be az enyémbe. Elszúrtam: a másik kettőben két-két vámos dolgozott, nálam csak egy. De ezt muszáj volt elneveznem Lajhárnak, ugyanis embert így (nem) mozogni még nem láttam. Csalinkázott a közelben egy ifjú hölgy is, ám ő kizárólag dohányzással foglalkozott abban az órában, amit harmincméternyi előrehaladással állt módunkban eltölteni.

Beszélgettünk keveset, államilag támogatott lassítósztrájkról, szigorról, és arról, hogyan kell felhajtani a hátsó üléseket

A cigarettaszünetet akkor fejezte abba a nőnk, amikor kis híján célba értünk már. Feltűnt neki, hogy ideges vagyok némileg, ezért beszélgettünk keveset, egyebek közt államilag támogatott lassítósztrájkról, szigorról, és arról, hogyan kell felhajtani a hátsó üléseket. Meggyőződésem, hogy abszolút perfektül hajtotta végre a központi utasítást, igaz, a Lajhár járművenkénti tízperceihez képest öt egység alatt végzett velünk. De emiatt nem kéne megfeddni őt. Mi több: magas kitüntetést követelek nemcsak neki, hanem a beregsurányi határátkelő valamennyi vámos dolgozójának.

Mindazonáltal őszintén remélem, a jövedékiadó-bevételek jelentősen nőttek és nőnek Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben. Ha már szopatnak, legalább a költségvetésnek legyen jó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?