Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Még egy stratégiát!

2003.06.20. 08:13
Az első Nemzeti Informatikai Stratégiát 1994 tájékán írták a (Nemzeti) Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program szakemberei, 1995-96-ban a MTESZ vezetésével tíz állami és civil szervezet együttműködésében készült el a következő változat, amely 1997-98-ban Kormányzati Informatikai Stratégia néven kormányhatározat-szerűséggé avanzsált. A kormányváltás után, 1999-ben Stumpfék egy nagyjából huszonöt fős szakértői csoporttal újraíratták az egészet, és a STRATEK-nél is készült egy "Magyar felkészülési stratégia az információs társadalomhoz" című háttértanulmány.

Ezután a 2000-ben alapított Informatikai Kormánybiztosság is kidolgoztatta - hatvan szakemberrel! - a saját Nemzeti Információs Társadalom Stratégiáját, amely valószínűleg penetránsan fideszes volt, és azóta rettenetesen elavulhatott, mert az Index Obskúrus és Korrupciógyanús Közbeszerzési Eljárások Munkacsoportja a Közbeszerzési Értesítő hasábjain nemrégiben az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) kiírására bukkant: "A beszerzés mennyisége: 1 db információs társadalomstratégia, 1 db európai adatszolgáltatás, 1 db kormányzati adatszolgáltatás, 1 db stratégiai monitoring rendszer, valamint a fentiek megvalósítása érdekében, előre meg nem határozható mennyiségű stratégiai programterv és a hozzá tartozó monitoring rendszer." Az IHM-ben egyébként teljes főosztály van a stratégia elkészítésére, ők nyilván az alvállalkozót fogják majd monitorozni.

Az egy főre eső stratégia- és szakértőszámban tehát Magyarország rég Európa élvonalába tartozik, az ország hervasztó informatikai-távközlési fejlettségi mutatói csak saját magukat okolhatják, amiért a monitoringrendszerekben még mindig nem tükröződik a stratégiai programtervekből se stratégia, se program, se terv. Az információs társadalomról nem is beszélve.